Klacht tegen onnodige kippenvergassing

Klacht tegen onnodige kippenvergassing

GAIA-actie
24 augustus 2017

GAIA diende klacht in tegen een leghennenhouder in Houffalize (provincie Luxemburg) die zijn 36.000 kippen liet vergassen omdat hun eieren besmet bleken met het verboden insecticide Fipronil. Zijn bedrijf werd geblokkeerd, de eieren werden vernietigd. Wellicht dacht hij dat de overheid zijn bedrijf sneller zou vrijgeven indien hij al zijn kippen zou elimineren. Maar artikel 1 van de dierenwelzijnswet verbiedt handelingen te stellen "waardoor een dier zonder noodzaak omkomt".

De leghennenhouder leed financieel verlies omdat hij geen eieren meer mocht verhandelen. Maar dat is geen legitieme reden en nog minder een noodzaak om 36.000 leghennen te vergassen. Hij is, voor zover geweten, de enige leghennenhouder, die al zijn kippen vrijwillig liet doden. Niemand, ook het FAVV niet, heeft hem daartoe verplicht. Hij kan dus bezwaarlijk aanvoeren dat het hier gaat om overmacht.

Kippen zijn geen gevoelloze machines, die je als waardeloos geworden goederen botweg vernietigt wanneer ze niks meer opbrengen. De leghennenhouder riskeert een gevangenisstraf van drie jaar maximum en een boete tot een miljoen Euro.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.