Jagers mogen geen katten meer doden

Jagers mogen geen katten meer doden

GAIA informeert
26 februari 2014

De Vlaamse regering keurde vorige week op voorstel van minister van leefmilieu Joke Schauvliege enkele belangrijke aanpassingen van het Jachtvoorwaardenbesluit goed. Jagen op katten met het geweer is nu absoluut verboden.

Katten mogen uitsluitend met vangkooien gevangen worden in het kader van populatiebeheer. Tamme katten moeten meteen worden vrijgelaten, verwilderde zwerfkatten moeten naar het asiel worden gebracht waar kan nagegaan worden of de gemeente in kwestie een zwerfkattensterilisatiebeleid voert.

Het verbod op de kattenjacht met het geweer waartoe de Vlaamse regering besliste in 2008 bleek in het nieuwe jachtopeningsbesluit van vorig jaar niet helemaal waterdicht. Jagers konden verwilderde katten weliswaar niet meer bejagen met het geweer maar nog wel doden nadat ze een kat gevangen hadden met een vangkooi.

De Vlaamse regering komt met de aangepaste wetgeving tegemoet aan de vraag van GAIA. "De Vlaamse regering heeft de mogelijkheid voor jagers om verwilderde (en tamme) katten toch te doden nu op een wettelijk sluitende manier verboden en dat stemt ons evenals duizenden sterk verontruste katteneigenaars en burgers die geven om dieren zeer tevreden," besluit GAIA-directeur Ann De Greef.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.