IPSOS-enquête in opdracht van GAIA: Vlaming wil zwaardere celstraffen voor dierenmishandelaars

IPSOS-enquête in opdracht van GAIA: Vlaming wil zwaardere celstraffen voor dierenmishandelaars

GAIA informeert
20 augustus 2021

IPSOS-enquête in opdracht van GAIA: Vlaming wil zwaardere celstraffen voor dierenmishandelaars

De meeste Vlamingen staan achter significant hogere straffen wegens dierenmishandeling dan wat de wet al dertig jaar voorziet (max. 6 maanden cel en 12 000 euro boete, rekening houdend met de opcentiemen). Dat blijkt alvast uit de resultaten van een representatieve steekproef, die IPSOS in juni jl. bij 795 Vlamingen, ouder dan 18 jaar, uitvoerde in opdracht van GAIA. Daaruit blijkt meer bepaald dat het maatschappelijk draagvlak voor hogere gevangenisstraffen voor wie zich te buiten gaat aan het mishandelen en verwaarlozen van dieren zeer groot is in Vlaanderen. Bij alle leeftijdsgroepen vindt de meerderheid dat 6 maanden cel als straf te kort. Slechts 2 % vindt dat dierenmishandeling geen gevangenisstraf verdient.

Vlaming wil 1 tot 5 jaar celstraf of langer voor ergste vormen van dierenmishandeling

72 % vindt de maximum gevangenisstraf van zes maanden die de dierenwelzijnswet al sinds 1986 voorziet, te kort en is voorstander van hogere gevangenisstraffen: 56 % vindt dat de maximumstraf zeker 2 jaar moet zijn; 16 % is voorstander van 1 jaar gevangenis, 18 % van 2 jaar, 12 % van 3 jaar, 3 % van 4 jaar en 23 % vindt 5 jaar of langer een gepaste maximum gevangenisstraf voor wie zich aan de ergste vormen van dierenmishandeling te buiten gaat. Slechts 2 % is van mening dat dierenmishandeling geen celstraf verdient.

Zwaar misdrijf

De Vlaming beschouwt dierenmishandeling als het zwaarste misdrijf vergeleken met grafschennis, valsheid in informatica, openbare zedenschennis, graffiti waar het verboden is, een valse familienaam in het openbaar gebruiken en laster en eerroof.

Dierenverwaarlozing

Ook dierenverwaarlozing staat bij 63 % van de Vlamingen in de top 3 van deze lijst misdrijven, wanneer ze die rangschikken van zwaarst tot minst zwaar. Meer dan 8 Vlamingen op 10 (83 %) zijn van mening dat het bestraffen van dierenverwaarlozing nodig is en wie dieren verwaarloost gestraft moet worden met een gevangenisstraf. 55 % vindt een gevangenisstraf van 6 maand tot 1 jaar en langer (2, 3, 4 en 5 jaar of langer) de gepaste straf voor wie dieren verwaarloost. 54 % is voorstander van een gevangenisstraf van 1 maand tot 1 jaar, een kwart gaat akkoord met 6 maanden tot 1 jaar; 30 % vindt gevangenisstraffen van 2 jaar tot 5 jaar of langer gerechtvaardigd: 10 % vindt 2 jaar gepast, 6 % antwoordt 3 jaar, 2 % zegt 4 jaar en 12 % schaart zich achter 5 jaar gevangenis of zelfs langer. Meer dan 8 Vlamingen op 10 zijn van mening dat een gevangenisstraf ook wegens dierenverwaarlozing nodig is

  • pdf

    ipsos_strengere_straffen_dierenmishandeling_rapport_v2.pdf

    Download pdf
Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.