Hoogstraten moet sterilisatiebeleid zwerfkatten voeren naar Antwerps model

Hoogstraten moet sterilisatiebeleid zwerfkatten voeren naar Antwerps model

GAIA informeert
12 augustus 2011

De dierenrechtenorganisatie GAIA wil dat Hoogstraten nergens meer zwerfkatten vangt om de dieren te doden. De Kempense gemeente was daar mee begonnen in de wijk Venhoef, na klachten van bewoners over zwerfkatten. Na hevige protesten is de gemeente daar nu mee gestopt. Maar voor hoelang? "Wij willen dat Hoogstraten een diervriendelijk zwerfkattensterilisatiebeleid voert zoals meer dan 200 steden en gemeenten al doen," zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

"Zwerfkatten vangen om gezonde dieren te doden, is helemaal niet diervriendelijk maar wreed en totaal inefficient om overlast te vermijden." Michel Vandenbosch vraagt een dringend onderhoud met burgemeester Van Aperen. Ook de Antwerpse schepen voor Dierenwelzijn, Luc Bungeneers, heeft burgemeester Van Aperen van Hoogstraten een brief gestuurd met alle informatie over het diervriendelijke zwerfkattenbeleid in Antwerpen. Dat liet de schepen aan GAIA weten.

In die brief betreurt Luc Bungeneers de werkwijze van Hoogstraten: "Als schepen voor onder meer dierenwelzijn ben ik zeer teleurgesteld over de door u gebruikte werkwijze," schrijft hij. De schepen voor dierenwelzijn verwijst ook naar een uitspraak van Ghandi: "De mate van beschaving van een volk valt af te meten aan de wijze waarop het omgaat met zijn dieren."

Onderhoud

Michel Vandenbosch wil over de zwerfkattenproblematiek zo snel mogelijk een onderhoud met de burgemeester van Hoogstraten. Hij wil daar ook graag de vertegenwoordigers van andere verenigingen voor het welzijn van zwerfkatten bij, die de dieronvriendelijke aanpak van Hoogstraten onaanvaardbaar vinden. "En mensen als Goedele Lauwers, die zich gelukkig kon ontfermen over verschillende zwerfkatten, die anders zouden gedood zijn door de gemeente," voegt de GAIA-voorzitter eraan toe.

GAIA wijst erop dat al wie handelingen stelt, waardoor een dier zonder noodzaak omkomt strafbaar is krachtens de wet betreffende de bescherming en het welzijn van dieren. Tenzij in geval van overmacht. "Maar dat is hier geenszins het geval," verduidelijkt Michel Vandenbosch. "Integendeel, het is helemaal niet nodig om die gezonde zwerfkatten te vangen en te doden. En dus begaat de gemeente in feite een wetsinbreuk".

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.