Herman Brusselmans roept op om met GAIA te betogen

Herman Brusselmans roept op om met GAIA te betogen

GAIA informeert
18 september 2014

Auteur en mediafiguur Herman Brusselmans steunt de vreedzame betoging tegen onverdoofd slachten, die GAIA over anderhalve week op zondag, 28 september in Brussel organiseert. In een filmpje roept Herman Brusselmans, speciaal voor de gelegenheid in een paars T-shirt waarop het gezicht van een schaap in een hart is afgebeeld, de mensen op om met GAIA te komen betogen: "Ik pleit voor verdoving van dieren vooraleer ze geslacht worden. Dit geldt zowel voor rituele slachtingen als voor iedere andere slachting", zegt Brusselmans in het filmpje. "Dieren zijn levende wezens die pijn en angst kennen, zeker op het moment dat ze gedood worden. Verdoving kan hun pijn verlichten."

GAIA mobiliseert: betogen is nodig

GAIA mobiliseert volop voor de vreedzame manifestatie tegen onverdoofd slachten én voor wettelijk verplichte verdoving van dieren vooraleer ze de halssnede ondergaan. "We willen dat er een einde komt aan het lijden van tienduizenden dieren, die niet alleen op tijdelijk erkende slachtvloeren tijdens het Offerfeest maar het hele jaar door in erkende slachthuizen onverdoofd geslacht worden", onderstreept GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Daarom gaan we betogen op 28 september."

Ben Weyts

Recentelijk besliste Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts het onverdoofd slachten op tijdelijk erkende slachtvloeren vanaf 2015 te verbieden omdat de Europese slachtverordening onverdoofd slachten bij rituele slachtingen uitsluitend toelaat in een erkend slachthuis, waar permanent geslacht wordt en dat beantwoordt aan een reeks voorwaarden van sanitaire en hygiënische aard. Daaraan voldoen tijdelijke slachtinrichtingen voor het Offerfeest niet.

Geen uitzondering voor rituele slachtingen

Maar die beslissing geldt enkel voor Vlaanderen. GAIA eist dat de wet gewijzigd wordt zodat alle dieren die geslacht worden, ongeacht waar die slachtingen gebeuren (op een tijdelijke slachtvloer voor het Offerfeest dan wel in een erkend slachthuis waar dieren het hele jaar door onverdoofd geslacht worden), vooraf degelijk verdoofd worden met de daartoe geschikte apparatuur, zonder uitzondering voor (islamitische of orthodox joodse) rituele slachtingen. GAIA eist dat die uitzondering voor rituele slachtingen uit de dierenwelzijnswet geschrapt wordt. Wetenschappelijk staat het vast dat dieren die onverdoofd geslacht worden, heel erg lijden. Dat blijkt ook uit de beelden die GAIA in 2009 filmde in verschillende Belgische slachthuizen en in 2011 tijdens het Offerfeest op verschillende tijdelijk erkende slachtvloeren.

Elektronarcose zorgt voor pijnloze slachting

Verdoving van schapen én runderen door middel van elektronarcose (elektrische verdoving of bedwelming) wordt in Nieuw-Zeeland al meer dan veertig jaar zeer efficiënt toegepast om te voorkomen dat de dieren lijden. Door elektronarcose wordt bij een schaap of rund het bewustzijn ogenblikkelijk uitgeschakeld en worden de dieren gevoelloos voor pijn. Die toestand is omkeerbaar. Dat betekent dat de dieren niet sterven door het effect van de verdoving maar na een tijd weer bij bewustzijn komen indien de dieren niet gekeeld worden. Indien de halssnede wel uitgevoerd wordt, wat onmiddellijk na de elektronarcose dient te gebeuren, dan bloeden de dieren volledig uit. Zodoende voldoet de verdovingsmethode perfect aan de voorwaarden die Islamitische landen als Maleisië, Indonesië, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten stellen om het vlees te aanvaarden van dieren, die onder verdoving geslacht werden. Het vlees van onder verdoving geslachte schapen, dat uit Nieuw-Zeeland in ons land wordt ingevoerd, is als halal gecertificeerd en wordt door moslims geconsumeerd. Ook het vlees van kippen, kalkoenen en konijnen, die in België onder verdoving geslacht worden, wordt als halal goedgekeurd.

Anti-Discriminatiecharter

De betoging tegen onverdoofd slachten die GAIA organiseert, beoogt uitsluitend de nodige en gepaste maatregelen tegen dierenleed. Al wie geen andere bedoelingen dan opkomen voor het dierenwelzijn voor ogen heeft, is welkom. In dat verband publiceerde GAIA op de website van de dierenrechtenorganisatie een niet mis te begrijpen anti-discriminatiecharter.

Belangrijke gegevens Betoging tegen onverdoofd slachten:

Wanneer: Zondag, 28 september 2014

Waar: Brussel; samenkomst om 13 uur, kruising Koning Albert II-laan met Boudewijnlaan, aan het glazen gebouw van de Vlaamse Gemeenschap, op een kleine 10 minuten wandelafstand van het Noordstation. De betoging start om 14 uur.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.