Heling vlees van gestolen Argentijnse paarden

Heling vlees van gestolen Argentijnse paarden

GAIA-actie
01 augustus 2014

Dierenrechtenorganisatie GAIA is vastberaden een einde te maken aan de lijdensweg van Latijns-Amerikaanse paarden, die o.a. in Argentinië geslacht worden voor Belgische consumptie. Nadat GAIA een bijzonder wrede, illegale handel van paarden die in Argentinië worden gestolen voor vlees dat o.a. naar België wordt uitgevoerd aan het licht bracht, heeft de dierenrechtenorganisatie bij de procureur des Koning te Brussel klacht ingediend tegen de Belgische importeur van het illegale vlees. Equinox (gevestigd in Wijnegem) wordt aldus door GAIA aangeklaagd voor het ontvangen en verkopen van gestolen goederen.

Belgische grootwarenhuisketens

Eerder dit jaar onthulde GAIA de resultaten van een uitgebreid onderzoek naar de handel van paardenvlees bestemd voor de Belgische markt. De resultaten van het onderzoek, dat uitgevoerd werd in (Latijns-)Amerika, waren ronduit vernietigend. Op de beelden was o.a. te zien hoe uitgeputte, gewonde en uitgemergelde paarden transport van duizenden kilometers moeten doorstaan zonder water noch voedsel. Bij aankomst in het Argentijnse slachthuis Lamar worden de dieren, die in een erbarmelijke toestand verkeren op de koop toe in ondermaatse omstandigheden ondeskundig en vaak onvoldoende verdoofd of bedwelmd geslacht. Het vlees van deze paarden komt via Equinox uiteindelijk terecht in de Europese winkelrekken, onder andere ook in vele van onze Belgische grootwarenhuisketens.

Diefstal op grote schaal

Erger nog: bovenop het schrijnende paardenleed dat GAIA aantoonde, wordt Argentinië geplaagd door grootschalige paardendiefstallen. Het gebrek aan traceerbaarheid maakt het voor illegale paardenhandelaars erg gemakkelijk om toe te slaan. Bijgevolg komen steeds meer paarden terecht in de handen van goed georganiseerde criminele bendes. Een deel van de in Argentinië geslachte paarden, is gestolen bij hun rechtmatige eigenaar. Ondertussen zijn de Belgische slachthuizen en importeurs hiervan op de hoogte, maar zij kijken stilzwijgend toe. GAIA nam contact op met de grootwarenhuisketens die het paardenvlees verkopen en vroeg hen te stoppen met het inkopen van vlees uit landen overzee. "We informeerden de grootwarenhuisketens die (Latijns-)Amerikaans, en meer bepaald Argentijns paardenvlees verkopen, over de heersende wantoestanden," zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, "maar de meesten blijven doof voor onze vraag. Zelfs nu we hen met harde bewijzen confronteerden, blijken ze nog altijd niet bereid hun verantwoordelijkheid op te nemen en te stoppen met de verkoop van Latijns-Amerikaans paardenvlees."

Klacht wegens heling

GAIA besloot een stap verder te gaan en dient klacht in tegen de Belgische invoerder van het vlees. Op die manier klaagt GAIA aan voor het verkopen van vlees dat afkomstig is van gestolen paarden. Het bedrijf voorziet de Belgische filialen van Carrefour, Aldi en Cora van paardenvlees uit het slachthuis van Lamar. Dit Argentijnse slachthuis is berucht om zijn betrokkenheid bij de handel van gestolen paarden en het gebrek aan respect voor het dierenwelzijn. Hierdoor verloor het slachthuis onlangs zelfs nog zijn internationale SGS certificering. (SGS staat voor Societe Générale de Surveillance, een onafhankelijk orgaan dat verantwoordelijk is voor de plaatselijke inspecties.) GAIA's Zwitserse zustervereniging, de Tierschutzbund Zürich, diende om dezelfde reden ook klacht in tegen de lokale invoerder die handelt met vlees uit Lamar. "Het kan niet dat Equinox ongestraft vlees blijft verhandelen van gestolen paarden, die een lijdensweg ondergaan, en dat dat vlees verkocht wordt in Belgische supermarkten. En daarom heeft onze advocaat klacht ingediend tegen de invoerder." zegt Michel Vandenbosch.

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.