Image
Slachthuis varkens - Foto Belga
Beroep GAIA loont: uitbreiding van zowel de slachturen als de exploitatie-uren tijdens de nacht en tijdens het weekend krijgt njet van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
24 maart 2023

Beroep GAIA loont: uitbreiding slachthuis Tielt finaal afgewezen

Het slachthuis uit Tielt kreeg op 10 juni 2021 in eerste instantie een omgevingsvergunning van het provinciebestuur van West-Vlaanderen voor de uitbreiding van de slachtcapaciteit van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar.

Onder andere GAIA en de vzw West-Vlaamse Milieufederatie gingen tegen deze beslissing van het provinciebestuur in beroep bij de Vlaamse Minister bevoegd voor omgeving, Zuhal Demir.

Bij Ministeriële beslissing van 18 januari 2022 verklaarde de Minister het beroep gegrond met als gevolg dat het slachthuis uit Tielt geen omgevingsvergunning kreeg om de gewenste uitbreiding door te voeren.

In een arrest van vandaag (23 maart 2023) geeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen gelijk aan de Vlaamse Minister voor Omgeving, Zuhal Demir, in het dossier van het Exportslachthuis Tielt. De gewenste uitbreiding van slachtcapaciteit gaat zo niet door.

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, reageert opgetogen: “Het is duidelijk dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen niet over één nacht ijs is gegaan. Op 15 december 2022 werd de zaak al in beraad genomen. Dat het arrest even op zich heeft laten wachten, wijst erop dat alle argumenten goed bestudeerd zijn.

Wat dit laatste betreft, vult meester Anthony Godfroid, de advocaat van GAIA in dit dossier aan: “De Minister had in haar beslissing van 18 januari 2022 aangegeven dat de nachtelijke transporten met de aanvraag uitgebreid werden. Het slachthuis wil nog meer transporten ’s nachts gaan uitvoeren en ook op zaterdag wil men de activiteiten intensifiëren. De Minister maakte er in haar beslissing onder andere een punt van dat het onaanvaardbaar is dat er tussen 4 u en 5 u om de minuut (!) een vrachtwagen langs de toegangsweg naar het slachthuis rijdt. De Raad voor Vergunningsbetwistingen vindt dat de Minister juist, zorgvuldig en op redelijke gronden aanstoot neemt aan deze uitbatingsdoelen die inderdaad megalomaan te noemen zijn. De niet-vernietiging van de beslissing van Minister Demir is een goede zaak, waarbij het ook een mooie opsteker is dat dat de tussenkomsten van GAIA en de West-Vlaamse Milieufederatie ontvankelijk worden verklaard door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Aan Minister Demir moet het slachthuis een rechtsplegingsvergoeding van 770 euro betalen.

Michel Vandenbosch besluit: “Het slachthuis hoopt dat de publieke opinie vergeet welke horror er in 2017 aan het licht is gekomen na het uitbrengen van beelden die door Animal Rights met een verborgen camera werden opgenomen. Minister Demir heeft juist gehandeld door een streep in het zand te trekken: geen verdere uitbreiding voor het slachthuis in Tielt! Nu niet, nooit niet. GAIA heeft dan ook de opdracht gegeven aan onze advocaat om de ontwikkelingen in dit dossier verder op te volgen. Als het slachthuis opnieuw – bijvoorbeeld in de luwe zomerperiode – probeert om een vergunning te bekomen om nóg meer te kunnen slachten, dan mag het zich opnieuw verwachten aan GAIA als tegenstander.

(Foto: Belga)