Goed rapport voor veemarkt Sint-Lievens-Houtem

Goed rapport voor veemarkt Sint-Lievens-Houtem

GAIA informeert
24 november 2015

GAIA stelt vast dat de editie 2015 van de veejaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem goed is verlopen, en dat de dieren behoorlijk werden behandeld. “Op enkele aandachtspunten na kunnen we stellen dat de veemarkt een ware metamorfose heeft ondergaan in vergelijking met 15 jaar geleden”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Zoals elk jaar stuurde GAIA ook dit keer een tiental waarnemers naar de veejaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem, die plaatsvond op 11 en 12 november. “Na een grondige evaluatie van hun feedback zijn we het erover eens dat het de goeie kant uitgaat”, zegt Vandenbosch. “Er worden niet langer stokken gebruikt bij het uitladen van de runderen en de paarden, de dieren worden tussen nadarhekkens naar hun standplaats geleid, er zijn duidelijk minder paarden aanwezig dan vroeger en bovendien zijn ze in een steeds betere conditie.”

Aandachtspunt

De jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem is de grootste in zijn soort in België en zeker ook een van de grootste in Europa. GAIA ijvert al jarenlang voor een verbetering van de omstandigheden voor de dieren ter plaatse. Michel Vandenbosch: “Er is heel veel veranderd in vergelijking met pakweg 15 jaar geleden, toen er nog sprake was van geweld jegens de dieren, die ook vaak in een slechte conditie waren. De organisatoren lieten toen simpelweg begaan. Gelukkig is dat nu verleden tijd.”

GAIA geeft dus een goed rapport aan de veemarkt van Sint-Lievens-Houtem. Ook een pluim aan de Ninoofse veehandelaar Hans Corijn, één van de betere leerlingen van de klas als het over een behoorlijke behandeling van dieren gaat. Toch één belangrijk aandachtspunt voor de toekomst: de security. Bij de losplaats van de runderen bijvoorbeeld was het publiek – inclusief kleine kinderen – nog aanwezig terwijl er volop runderen werden afgeladen. Een losgeslagen rund zorgde toen even voor verwarring, maar gelukkig vielen er geen gewonden.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.