Image
14 april 2015

Nieuwe overwinning dankzij onze Boycot-cot campagne

Een serieuze opsteker voor GAIA: ten laatste tegen 1 januari 2017 zal La William geen kooieieren meer gebruiken in zijn sauzen die bestemd zijn voor frituren. De sauzen van La William die in de supermarkt worden verkocht, bevatten nu al geen kooieieren meer.

Deze beslissing is het gevolg van de vele protestmails die de leden en sympathisanten van GAIA naar La William stuurden via onze website, met de vraag om geen kooieieren meer te gebruiken in zijn sauzen, en om zo de legkippen van een beter leven te verzekeren.

Door op termijn te kiezen voor scharreleieren in plaats van kooieieren beantwoordt La William aan een reële behoefte bij de consument, die hoe langer hoe meer producten verkiest met respect voor de dieren. Het bedrijf heeft ons trouwens schriftelijk bevestigd dat het ons op de hoogte zal houden van zijn vorderingen. De overschakeling naar scharreleieren vergt een ingrijpend veranderingsproces (andere leveranciers, nieuwe contracten,…), als gevolg van de enorme volumes eieren die La William gebruikt. Bovendien moeten de sausvoorraden die nog in omloop zijn, eerst worden weggewerkt.

Ongeveer een derde van de legkippen in België worden nog in kooien gehouden.

De rudimentaire voorzieningen voldoen niet aan hun basisnoden.

Kooieieren worden vooral verwerkt in pasta’s, sauzen, koekjes, patisserie, bereide schotels,… GAIA wil dat bedrijven eieren verwerken van kippen die in kooivrije systemen worden gehouden (scharrel of vrije uitloop). Die keuzes bepalen het komende decennium de toekomst van miljoenen legkippen per jaar.

(Foto: scyrene/flickr.com)