Gelukkig nieuwjaar!

Gelukkig nieuwjaar!

Resultaat
30 december 2020

Het was een uitdagend jaar, ook voor GAIA. Maar we zijn erin geslaagd om een aantal heel mooie overwinningen te boeken.

Na een lange juridische strijd kwam er op 17 december fantastisch nieuws via een werkelijk baanbrekend arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie: het Vlaams verbod op onverdoofd slachten blijft behouden! Een arrest van historisch belang. GAIA was in deze zaak tussenkomende partij ter ondersteuning van het Vlaams Gewest.

En verder…

De Vlaamse regering keurt het verbod op kermispony’s goed. Eerder slaagden we er al in om een dergelijk verbod te laten goedkeuren in het Brussels Gewest en in Wallonië. Uiterlijk op 1 januari 2023 zullen er nergens nog in ons land pony’s aangetroffen worden die op kermissen en dergelijke voortdurend rondjes draaien. Alweer een achterhaalde traditie minder…

Geen enkele Belgische supermarktketen verkoopt nog kangoeroevlees. De jacht op kangoeroes verloopt gruwelijk. De regels zijn dat de dieren met één schot onmiddellijk dood moeten zijn, maar vaak is dat niet het geval. Dieren moeten dan ook een dagenlange doodstrijd leveren nadat ze werden neergeschoten.

Veroordeling van broodfokker Dogs & Friends: Priscillia Blairon werd door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld tot een boete van 6.000 euro. Ze mag ook drie jaar geen honden meer houden en tien jaar geen dieren kweken. Haar zaak, Dogs and Friends & co, krijgt een boete opgelegd van 8.000 euro. One broodfokker down, many more to come!

Het nieuwe Belgische burgerlijk wetboek erkent dat dieren wezens met gevoel zijn, die specifiek beschermd worden door de wetgeving inzake dierenwelzijn.

De redding van katje Lee! Het vonnis van de rechter was duidelijk: de eis van het FAVV om Lee te euthanaseren werd over de volledige lijn ongegrond en zelfs onwettig verklaard. Elk jaar zijn er een honderdtal dieren in een soortgelijk geval als Lee. In de toekomst dreigen dus nog vele dieren te worden gedood indien het FAVV zijn beleid niet herziet. Het FAVV moet dringend geschikte quarantainevoorzieningen erkennen. Gezonde dieren mogen niet onnodig gedood worden.

Domino's Pizza ondertekent de European Chicken Commitment. Concreet verbindt de keten zich er onder meer toe om tegen 2026 een einde te maken aan de aankoop van vlees van snelgroeiende kippenrassen (de zogenaamde plofkippen) voor zijn restaurants in België, Frankrijk en Nederland. Domino’s Pizza heeft op dit moment meer dan 70 restaurants in België.

e5 en Paprika sluiten zich aan bij het programma 'Handelaars zonder bont'. De lijst wordt steeds langer…

We lanceerden ons eigen 0800-nummer om vragen over (huis)dieren in tijden van corona te beantwoorden. En dat was nodig want er deden heel veel onwaarheden de ronde! Zo dachten heel wat mensen onterecht dat ze besmet konden raken door hun huisdier. Ook zorgden we ervoor dat de dierenasielen open konden blijven op afspraak voor adopties tijdens de ‘lockdowns’. Wie weet wat er anders was gebeurd met die arme dieren in het asiel als er geen adopties konden plaatsvinden maar nog wel dieren binnengebracht werden… Het was een echte ramp geweest!

En in 2021? We gaan opnieuw de strijd aan tegen tal van broodfokkers. Ook zullen we blijven strijden voor een verbod op onverdoofd slachten in Brussel, een verbod op dwangvoederen voor foie gras in Wallonië en de opname van dieren in de Grondwet. Verder willen we dat vleeskippen een beter leven kunnen leiden en dat er een verbod komt op het levend koken van kreeften, enz… De lijst lijkt eindeloos lang maar gelukkig kan ik rekenen op de kostbare steun van maar liefst 75.000 dierenvrienden, de leden van GAIA, die een groot hart voor dieren hebben.

Gelukkig nieuwjaar vanwege het volledige GAIA-team

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.