Geen rituele slacht zonder verdoving: omkeerbare eletronarcose werkt

Geen rituele slacht zonder verdoving: omkeerbare eletronarcose werkt

GAIA informeert
02 juli 2015

De pre-test voor de demonstratie van reversibele of omkeerbare electronarcose van een schaap is een initiatief van de Antwerpse schepen van Integratie Fons Duchateau (N-VA) dat de steun heeft van GAIA. Het ziet er voor de leek wat akelig uit, maar het dier is onmiddellijk buiten bewustzijn en voelt geen pijn.

Omkeerbare elektronarcose werkt en voorkomt vermijdbaar dierenleed

Elektronarcose is een pijnloze techniek waarbij het verdoofde schaap ongevoelig wordt voor pijn en zich bijgevolg ook niet bewust is van de stuiptrekkingen die men het schaap ziet vertonen op de beelden (te vergelijken met een onbewuste epilepsieaanval waarbij het licht een tijdje uitgaat, waarna herstel volgt). Anderhalve minuut later is het dier opnieuw bij bewustzijn. Nog even later is het schaap helemaal bij zijn positieven. Het bewijs dat bij deze methode van verdoofd slachten het dier nog in leven is op het moment van de slacht wat een belangrijke voorwaarde is voor moslims om verdoving te aanvaarden en vlees van verdoofde schapen als halal te beschouwen.

Onverdoofd ritueel slachten in de realiteit: het dier lijdt helse pijn

We beseffen dat de beelden akelig overkomen en mogelijk shockeren maar we benadrukken dat omkeerbare elektronarcose geen pijn veroorzaakt, dat het verdoofde schaap de onbewuste stuiptrekkingen niet voelt en zich, wanneer het dier weer is bijgekomen nadien ook niet herinnert. Een schaap dat onmiddellijk na de elektronarcose gekeeld wordt voor een rituele slachting, voelt geen pijn en komt niet meer bij bewustzijn. Een schaap dat bij volle bewustzijn onverdoofd geslacht wordt, lijdt - tot meer dan twee minuten lang - helse pijnen en ervaart die pijn bewust.

Een dikke pluim voor schepen Duchateau die zich in samenwerking met GAIA hiervoor inzet. Op die manier kan men duizenden schapen de pijn en het leed van een slachting zonder verdoving besparen. De methode werkt. Nu nog op grote schaal toepassen.

Meer nieuwsberichten over:

Stuur een mail naar de Brusselse Parlementsleden

En overtuig hen om voor het verbod te stemmen

Voor een verbod op onverdoofd slachten in Brussel

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.