Geen Far West in Libramont

Geen Far West in Libramont

GAIA-actie
26 juni 2014

Dit weekend vindt in Libramont de US Dream plaats. Dit festival is een ode aan de « American dream », maar voor de dieren ter plaatse dreigde het evenement een nachtmerrie te worden. Oorspronkelijk stonden er rodeowedstrijden met paarden en stieren op de agenda, maar na tussenkomst van GAIA werden die plannen opgedoekt. De dierenrechtenorganisatie vroeg aan de Dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid in te grijpen en informeerde de sponsors van het evenement over de ware, dieronvriendelijke aard van rodeo's. Uiteindelijk besloten de organisatoren van US Dream de rodeowedstrijden af te gelasten.

Rodeo's zijn alles behalve een pretje voor de betrokken dieren. Doordat de onderbuik van de gebruikte paarden en stieren met een riem heel hard aangespannen wordt, maken de dieren door de pijn en het grote ongemak in paniek spectaculaire bokkesprongen. Bovendien is het risico dat de dieren kwetsuren oplopen tijdens de rodeowedstrijden reëel. Het onnatuurlijke springen en bokken kan open wonden veroorzaken en leiden tot geperforeerde longen en gebroken ribben.

Wetsinbreuken

GAIA stuurde een brief naar de organisatoren van de US Dream met een gedetailleerde opsomming van alle redenen om het evenement te annuleren wegens dierenleed. Bovendien vomt de typische brute behandeling van de dieren tijdens rodeo's een inbreuk op diverse bepalingen van de Belgische dierenwelzijnswetgeving. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "Rodeo's staan haaks op een respectvolle houding tegenover dieren omdat ze, louter ingegeven door spektakelzucht, voor het vermaak teren op angst en paniekreacties bij de dieren, die zo mishandeld worden."

Europese Commissie geeft GAIA gelijk

Michel Vandenbosch onderstreept dat de Europese Commissie de positie van GAIA in deze kwestie deelt. Reeds in een brief van 15 september 2006, gaf de toenmalige Europese Commissaris Markos Kyprianou aan dat : « de wijze waarop dieren behandeld worden tijdens een rodeowedstrijd, in strijd is met de beginselen van de Europese richtlijnen ter bescherming van het dierenwelzijn. » Duidelijker kan niet.

Ook Amerikaanse sponsor pleit voor afgelasting

Eén van de sponsors van het evenement, de Belgische zetel van de American Chamber of Commerce, liet GAIA en de organisatoren weten dat ze « de annulering van de rodeo, op basis van de door dierenartsen vastgestelde letsels en schade bij paarden en stieren na dergelijke wedstrijden, volledig ondersteunt.» En eerder deze week legde ook de Dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid de organisatoren van de US Dream een hele reeks voorwaarden op. Strikt verboden is het gebruik van externe middelen (een abdominale riem of flankriem en de elektrische prikkelaar) om de paarden en runderen "wild" te houden. De dieren mogen ook niet met een lasso gevangen worden.

Uiteindelijk hebben de organisatoren van de US Dream wijselijk besloten om af te zien van alle rodeoactiviteiten. Op het programma staan nu enkel demonstraties koeien bijeendrijven. Michel Vandenbosch reageert tevreden: "Een wijze beslissing. Op die manier voorkomen we een dieronwaardig spektakel dat met veel dierenleed zou gepaard zijn gegaan. Libramont wordt dit weekend dus niet de 19de eeuwse Far West." Vandenbosch geeft nog mee dat GAIA dit weekend ter plaatse zal zijn om een oog in het zeil te houden.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.