Gedaan met verhandelen van en kweken met vouwoorkatten

Gedaan met verhandelen van en kweken met vouwoorkatten

28 juli 2020

Op 17 juli werd door de Vlaamse ministerraad, op initiatief van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), een besluit goedgekeurd dat het verbiedt om te kweken met honden en katten die een erfelijke aandoening vertonen – denk maar aan de foldkatten, de zogenaamde vouwoorkatten. Ook het verhandelen wordt verboden. “Wij zijn tevreden dat het verhandelen van en kweken van honden en katten met erfelijke aandoeningen verboden wordt”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Tegelijkertijd is het een gemiste kans: ook het houden van zo’n honden en katten zou verboden moeten worden.”.

Het is nu aan minister Weyts om een lijst op te stellen met alle dieren die erfelijke aandoeningen vertonen en dus in Vlaanderen niet meer verhandeld mogen worden en niet meer gebruikt mogen worden om mee te kweken. Een kattenras die al zeker op de lijst zal staan en ook de aanleiding is voor het verbod: de foldkatten. Zij hebben opvallend gevouwen oren door een kraakbeendeformatie van hun oorschelpen. “De foldkatten lijken misschien schattig maar in realiteit lijden ze aan een ziekte die de hele kraakbeen- en botstructuur van het lichaam aantast: osteochondrodysplasie”, aldus De Greef. “Ze lijden aan artritis, lopen ernstig mank en zijn misvormd. De staartwervels verdikken tastbaar en worden de stijf, de voor- en achterpoten kunnen krom staan en verdikken.”

Net daarom is het besluit voor GAIA ook een gemiste kans. “Het is wetenschappelijk bewezen dat bijvoorbeeld vouwoorkatten pijn lijden en een verminderd welzijn hebben. Het is een goed begin om het kweken en verhandelen te verbieden maar ook het houden van honden en katten die bijna constant pijn lijden, zou verboden moeten worden. Uiteraard met een uitzondering van mensen die al voor het besluit zo’n dieren hadden.”

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.