Image
paardenkoers cancelled
GAIA reageert zeer opgetogen op het feit dat de organisatoren van de geplande paardenkoersen in de Brusselse gemeente Sint-Joost-Ten-Noode wijselijk besloten hebben het manifest paardonvriendelijke evenement niet te laten doorgaan.
25 augustus 2023

“Wij hadden Dr. François Sivine, een topexpert paardenwelzijn en paardenrennen, tevens dierenarts en meester-hoefsmid, gevraagd om die geplande paardenkoersen te evalueren,” zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch“Zijn conclusie was duidelijk: de aangekondigde maatregelen die de organisatoren voorzagen om de rennen zogenaamd gegarandeerd paardveilig en paardvriendelijk te doen verlopen, zijn absoluut onvoldoende en kunnen ernstige valpartijen met alle nefaste gevolgen van dien voor het paardenwelzijn niet voorkomen. Het parcours blijft ook met de voorziene maatregelen ongeschikt voor wedstrijden met paarden. Meer nog: veel kans dat ze de risico’s nog doen toenemen.“ 

 

Verboden sinds 1995 door acties van GAIA

Straatpaardenkoersen zijn sinds 1995 wettelijk verboden dankzij een intensieve campagne van GAIA indertijd.

“De drieste poging van de organisatoren van de nu geannuleerde koersen is gelukkig op niets uitgedraaid. Dit is absoluut niet voor herhaling vatbaar,” onderstreept de voorzitter van GAIA.