GAIA wil dat Minister Weyts maximum aantal dieren per slachthuis vastlegt

GAIA wil dat Minister Weyts maximum aantal dieren per slachthuis vastlegt

GAIA informeert
13 september 2017

Dierenrechtenorganisatie GAIA eist dat Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts per slachthuis het maximaal aantal dieren vastlegt dat kan geslacht worden zonder het dierenwelzijn in gevaar te brengen. GAIA vraagt de minister ook onmiddellijk inspectieteams te sturen naar de andere slachthuizen van Verbist, zoals het slachthuis van Zottegem "dat evenmin een onbesproken reputatie geniet", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. GAIA vreest dat dieren die normaal bestemd zouden zijn voor het tijdelijk gesloten slachthuis van Izegem nu in de andere slachthuizen van Verbist zullen geslacht worden waardoor het dierenwelzijn er extra onder druk komt te staan.

Rendement

Om een zo hoog mogelijk rendement te verkrijgen, is het de betrachting van elk slachthuis om zoveel mogelijk dieren zo snel mogelijk te slachten. De slachtlijnen moeten op maximaal toerental dieren verwerken en dat gaat structureel ten koste van het dierenwelzijn. Want de installaties en infrastructuur kunnen maar een bepaald aantal dieren aan.

Fundamentele aanpak

Door het maximum aantal dieren dat een slachthuis aankan, vast te leggen, kunnen cruciale factoren die het dierenwelzijn schaden en mishandelingen in de hand werken (zoveel en zo snel mogelijk dieren slachten omwille van de slachtlijnen die maximaal moeten renderen) fundamenteel aangepakt worden.

Frustraties

Meer dieren aanvoeren en slachten dan toelaatbaar is voor een aanvaardbaar niveau van dierenwelzijn, zorgt voor allerlei dierenwelzijnsproblemen, frustraties bij de drijvers en slachters die op de dieren worden afgereageerd. Tel daar normvervaging, gebrekkige en ontoereikende overheidscontrole bij en dat veroorzaakt onvermijdelijk dierenleed. "De Vlaamse regering moet verder kijken dan haar neus lang is," zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

FEBEV?

Ook van FEBEV, de Belgische Federatie van het Vlees, verwacht GAIA meer dan lippendienst en goede intenties. "Als FEBEV het echt meent met het dierenwelzijn, zal deze slachthuizenbelangengroep zich ongetwijfeld aansluiten bij de vraag van GAIA en beseffen dat zonder maatregelen ten gronde, die limieten stellen aan de aantallen te slachten dieren per slachthuis, het een kwestie van tijd is voor een nieuw schandaal van dierenmishandeling in een of ander slachthuis de headlines haalt," besluit Michel Vandenbosch.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.