GAIA verwelkomt strengere maatregelen honden- en kattenhandel

GAIA verwelkomt strengere maatregelen honden- en kattenhandel

GAIA informeert
18 februari 2019

GAIA verwelkomt strengere maatregelen honden- en kattenhandel: "Belangrijke stappen vooruit maar stimuleren binnenlandse fokkerij van excellente kwaliteit absoluut nodig voor verkoop van dieren in goede gezondheid zonder gedragsproblemen"

“De strengere erkenningsvoorwaarden om honden en katten te verhandelen, zijn belangrijke stappen in de goede richting om te voorkomen dat handelaars en kwekers de mensen ongezonde en slecht gesocialiseerde honden aansmeren”: zo verwelkomt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch de nieuwe wettelijke maatregelen, die de Vlaamse regering op voorstel van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft aangenomen.

Verschil
Maatregelen die een belangrijk verschil moeten maken, zijn meer bepaald het garantiecertificaat dat in overeenstemming wordt gebracht met de consumentenwet ( 2 jaar garantie ipv max. een maand afhankelijk van de aandoening), de beperking van het aantal verschillende rassen dat men nog zal mogen fokken tot 7 (tot dusver ongelimiteerd), het recht om als koper het moederdier bij de pups te mogen zien, en het verbod om nog stockfoto’s te gebruiken om honden aan te prijzen foto’s van de echt bestaande honden, die men werkelijk bij de handelaar of kweker kan aantreffen. Ook de beperking van het aantal worpen tot 3 per 2 jaar i.p.v. 2 nesten per jaar en enkele andere maatregelen (met betrekking tot buitenloop, opleiding, leefomstandigheden pups en kittens - zoals de verhoging van de speenleeftijd - bij de fokker, …) moeten volgens GAIA leiden tot meer dierenwelzijn.

Invoer uit Oost-Europa aan banden leggen
Maar voor GAIA is er meer nodig om de malafide praktijken van handelaars en intensieve kwekers, voor wie winstbejag boven dierenwelzijn gaat, onmogelijk te maken. Zolang de invoer van pups uit Oost-Europa niet daadwerkelijk aan banden gelegd wordt en de hondenhandel niet grondig gesaneerd wordt, vreest GAIA dat hondenhandelaars en hondenfokkers aan impulsieve en goedgelovige kopers pups met ernstige gedrags- en gezondheidsproblemen aan impulsieve en goedgelovige kopers zullen blijven aansmeren.

Meer eigen kweek
Er moet veel meer ingezet worden op het stimuleren van de eigen binnenlandse fokkerij van excellente kwaliteit, die met andere woorden onder aangescherpte en steeds strengere voorwaarden garant moet staan voor de kweek van gezonde en goed gesocialiseerde honden. “Minder maar gezonde honden zonder gedragsproblemen, dat is en blijft het doel maar daar zijn we nog lang niet”, besluit Michel Vandenbosch.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.