GAIA verwelkomt eerste Albert Heijn supermarkt in België

GAIA verwelkomt eerste Albert Heijn supermarkt in België

GAIA informeert
15 maart 2011

Dierenrechtenorganisatie GAIA verwelkomt de eerste supermarkt van Albert Heijn in ons land, die morgen zijn deuren opent in Brasschaat. Daar is een goede reden voor: Albert Heijn verzekert GAIA zijn progressieve dierenwelzijnsbeleid dat in Nederland reeds wordt toegepast, door te trekken naar zijn Belgische winkels. En dat is goed nieuws voor de Vlaamse consument die zich bekommert om het dierenwelzijn.

Dierenwelzijn bij Albert Heijn

  1. Bij Albert Heijn komt er geen foie gras in de rekken, nu niet en ook niet in de toekomst. Albert Heijn is daarmee het eerste warenhuis in ons land dat omwille van het dierenwelzijn geen vervette ganzen- en eendenlever verkoopt.
  2. Albert Heijn verkoopt enkel vlees van ongecastreerde varkens.
  3. Het vlees dat bij Albert Heijn verkocht wordt, is enkel afkomstig van dieren, die voor de slacht verdoofd werden, ook het vlees dat als halal gecertificeerd is.
  4. In de eerste vestiging van de warenhuisketen in Brasschaat is ook hetzelfde, uitgebreide gamma vegetarische voedingswaren beschikbaar als in Nederland.
  5. De warenhuisketen verkoopt enkel verse scharreleieren, vrije uitloop eieren en biologische eieren.

Ann De Greef, directeur van GAIA: "GAIA verheugt zich op de intrede van Albert Heijn op de Belgische markt omwille van zijn dierenwelzijnsbeleid, waarmee de keten bijdraagt aan de bewustwording inzake diervriendelijke consumptie. Een warenhuisketen zoals Albert Heijn kan echt het verschil maken voor een beter dierenleven."

Toch nog werk aan de winkel

En hoewel Albert Heijn op de goede weg is, wil dat daarom niet zeggen dat alles perfect is, merkt GAIA op. De meeste eigen merkproducten bevatten dan wel geen kooieieren, maar die producten waarin minder dan 5 % eieren verwerkt zijn, nog wel. Dat moet 0 % worden, vindt GAIA. GAIA vraagt Albert Heijn dan ook een volledige omschakeling naar scharrel- of vrije uitloopeieren voor alle eigen merkproducten waarin eieren zijn verwerkt zijn.

Enige tijd geleden was er commotie ontstaan over de promotieactie die Albert Heijn in Nederland voerde voor het dolfinarium in Harderwijk. Naar aanleiding van de geplande opening van de vestiging in Brasschaat hadden dierenactivisten daartegen een flyeractie gevoerd. Albert Heijn verzekerde GAIA dat het dergelijke promotieacties in België niet zal voeren.

Voorbeeld voor andere grootwarenhuisketens

Wat het dierenwelzijnsbeleid betreft in zijn Belgische vestigingen, verzekerde Albert Heijn vandaag en in de toekomst steeds met GAIA te oveleggen. GAIA hoopt dat het progressieve beleid van Albert Heijn inzake dierenwelzijn een positieve impact zal hebben op het dierenwelzijnsbeleid van de andere ketens in ons land.

Meer nieuwsberichten over:

Voor een verbod van chirurgische biggencastratie in Vlaanderen en de EU

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.