GAIA vaccineert gratis tegen dodelijke leverstatose

GAIA vaccineert gratis tegen dodelijke leverstatose

GAIA informeert
14 december 2011

Vandaag lanceert dierenrechtenorganisatie GAIA een opmerkelijke preventiecampagne in de Brusselse Nieuwstraat. In de preventiebus van GAIA kan men zich vanaf vandaag door 'dokters en verpleegsters' van GAIA gratis laten inenten tegen een dodelijke variant van leversteatose, een ziekte waarbij de lever tot 10 keer groter wordt dan normaal. In België lijden enkele honderdduizenden patiënten aan deze ziekte, in Frankrijk zijn dat er zelfs 40 miljoen. Tijdens een preventieroute langs 5 Belgische steden wil dierenrechtenorganisatie GAIA met speciale inentingsacties onder het motto 'geen ziek beest op mijn feest' het leed van foie gras eenden en ganzen aanklagen. Deze dieren lijden ten gevolge van wrede dwangvoedermethoden aan extreme leversteatose.

Serveer geen ziek beest op uw feest

Dierenrechtenorganisatie GAIA pakt dit jaar uit met een bijzondere campagne tegen foie gras. In de preventiebus geven voorlichters van GAIA informatie en kunnen mensen zich laten vaccineren tegen leversteatose.De inenting bestaat uit een kortstondige blootstelling aan de harde realiteit. Een preventiefilm met in de hoofdrol de foie gras eend toont de wrede productiemethode van foie gras . Hiermee wil GAIA mensen immuun maken voor het eten van foie gras. De inentingsacties van GAIA vinden plaats in Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Namen. Tot 29 december zenden Radio1, Radio2 en Studio Brussel radiospots van GAIA uit met de boodschap: serveer geen ziek beest op uw feest.

Zieke lever

In België worden jaarlijks enkele honderdduizenden eenden en een paar tienduizend ganzen onder dwang gevoederd voor de productie van foie gras. Een metalen trechterbuis wordt in de keel van het dier geduwd. Die spuwt onder hoge druk een dikke vette maïsbrij tot in de voormaag. De eenden en ganzen zitten opgesloten in kleine kooien, ze krijgen dagelijks een kwart van hun lichaamsgewicht te verteren. Vergelijk het met een volwassen persoon van 80kg die 20kg spaghetti door de strot geduwd krijgt. Al deze dieren lijden aan extreme leversteatose. Aan het eind van de dwangvoederperiode is hun lever tot tien keer groter dan normaal. De uitgezette zieke lever drukt op de longen, waardoor de dieren voortdurend met open bek, in ademnood, naar lucht happen. In amper 12 dagen sterft 2 tot 4% van de eenden, nog voor de slacht. Dat is 10 tot 20x hoger dan in een kwekerij voor eendenvlees.

Dr. Yvan Beck, dierenarts: "Het dwangvoederen van zwemvogels of nutritionele leversteatose brengt een pathologische transformatie van de lever teweeg. Dat veroorzaakt een onmiskenbaar lijden voor die dieren." Ook het Wetenschappelijk Comité (Dierenwelzijn en Dierengezondheid) van de Europese Commissie concludeert dat de huidige dwangvoedermethoden het welzijn van de eenden en ganzen ernstig schaden. Sinds 1998 bevelen de Europese wetenschappers aan alternatieve methoden te zoeken om dwangvoederen overbodig te maken.

Lekkere remedie

Er bestaat een remedie tegen de wrede mishandeling van ganzen en eenden voor foie gras: Faux Gras de GAIA. Sinds 1 december ligt het 100% diervriendelijk alternatief voor foie gras in alle supermarktketens, behalve Aldi, en in verschillende natuurwinkels. In bepaalde winkels van Delhaize en Colruyt kunnen consumenten vanaf 16 december proeven van Faux Gras de GAIA tijdens tastings. De productie van Faux Gras de GAIA haalt een absoluut record in 2011 met maar liefst 160 000 potjes. Met feestelijke ingrediënten als truffel en champagne is Faux Gras de GAIA perfect voor de eindejaarsfeesten. Bovendien is het een volledig plantaardig en biologisch product. Faux Gras de GAIA is heerlijk op een toastje met een glaasje champagne, maar u kan er nog veel meer mee doen. Heerlijke recepten vindt u op www.fauxgras.be

Opiniepeiling

Begin 2011 voerde onderzoeksbureau IPSOS in opdracht van GAIA een representatieve opiniepeiling uit . De resultaten daarvan zijn opmerkelijk:

  • 1 op 3 Belgen kent Faux Gras de GAIA

  • 3% van de Belgen heeft al Faux Gras de GAIA gegeten

  • 1 op 2 overweegt Faux Gras de GAIA te kopen in de supermarkt

  • 2 op 3 consumenten van Faux Gras de GAIA geeft aan dat ze het product opnieuw zullen eten

GAIA-acties maken bewust

Wat de consumptie van foie gras tijdens de feesten betreft, blijkt dat GAIA-acties tot betere bewustwording hebben geleid.

  • 82 % beaamt dat de dieren lijden onder het dwangvoederen: 84 % in Vlaanderen en 76 % in Wallonië.

  • Twee op drie Belgen beaamt dat campagnes en acties van GAIA hen bewust maakten van het dierenleed bij dwangvoederen.

  • De acties van GAIA overtuigden 4 Belgen op 10 om geen foie gras te eten. Walen in mindere mate maar toch twee keer zoveel (34 %) als in 2009.

  • Men vindt het niet lekker (30 %) en het wordt dieronvriendelijk geproduceerd (25 %) zijn twee topredenen voor wie geen foie gras eet. Het lekker vinden (51 %) en uit traditie (26 %) zijn de belangrijkste redenen om het wel te eten.

  • In vergelijking met het jaar voordien zeggen meer mensen dat ze het niet eten omdat het dieronvriendelijk geproduceerd wordt: 15 % in vergelijking met 9 %.

  • 60 % van de Vlamingen, 42 % in Brussel en 36 % in Wallonië gaat niet akkoord met de stelling dat 1 keer per jaar foie gras eten geen kwaad kan. Toch hebben meer mensen dan het jaar voordien foie gras gegeten tijdens de feesten, vooral omdat het hen werd aangeboden.

De nieuwe campagne van GAIA is dan ook bedoeld om de mensen ertoe aan te zetten geen foie gras te eten, ook niet als het hen wordt aangeboden.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.