Image
Taste Truck
19 juli 2022

Op vrijdag 22 juli geeft GAIA op het Brusselse Muntplein het startschot van haar Zomertoer, die in het teken staat van de 30ste verjaardag van de dierenrechtenorganisatie. De GAIA TASTE TRUCK trekt de komende weken het land door. Het is de gelegenheid voor GAIA om de mensen te bedanken voor hun steun aan GAIA en hun inzet voor het dierenwelzijn.

Tussen 22 juli en 12 augustus houdt de GAIA TASTE TRUCK halt in twaalf Belgische steden, waar GAIA de mensen een 100% plantaardige en dus diervriendelijke vol-au-vent zal laten degusteren. We zullen de mensen ook vragen naar hun specifieke bekommernissen en wensen betreffende het dierenwelzijn in ons land.

Op welke thema’s hoort GAIA zich vooral of nog meer te richten? Dat willen we graag te weten komen van de bevolking. Daarom steken we onze voelsprieten maximaal uit deze zomer.

VOL-AU-VENT OP GAIA'S WIJZE

Met de keuze voor heerlijke plantaardige vol-au-vent willen we de aandacht bovendien nogmaals vestigen op de dieronwaardige omstandigheden waarin vleeskippen gehouden worden. Met 300 miljoen vleeskippen die jaarlijks aan hun einde komen in de slachterij zijn dit de meest geslachte dieren in België. Vleeskippen lijden een uitermate kort en treurig bestaan, waarin ze zo snel mogelijk moeten groeien in erbarmelijke omstandigheden. Dergelijke uitermate snel groeiende rassen bereiken hun slachtgewicht van bijna 2,5 kg in 42 dagen.

Omdat ze zo snel groeien, lijden ze voortdurend gewrichtspijnen. Hun poten kunnen hun abnormale lichaamsgewicht niet dragen. Deze kreupele kippen, in feite zijn het abnormaal grote kuikens die nog amper kunnen bewegen, lijden ook aan buikzucht (opgehoopt vocht rond de organen). Zo’n vleeskip wordt ook ‘plofkip’ genoemd. Geschat wordt dat 47% van de kippen in Vlaanderen kreupel loopt.

Tienduizenden kippen leven bovendien met 15 à 23 per vierkante meter. Dat betekent 1 kip per A4’tje. Naarmate de kippen groeien, wordt bewegen steeds moeilijker en pijnlijker. Hun levenskwaliteit gaat voortdurend achteruit, tot ze finaal geslacht worden.

BETTER CHICKEN COMMITMENT

GAIA is er het afgelopen jaar in geslaagd om de meerderheid van de supermarktketens in België het Better Chicken Commitment (BCC) te doen ondertekenen. Met dat Commitment verbinden de supermarkten zich ertoe om vanaf 2026 geen plofkip meer aan te bieden in hun rekken, maar vlees van kippen die een beter leven krijgen.

Alleen: de Belgische supermarktketens hebben het BCC vooralsnog niet ondertekend voor de door hen verkochte producten waarin kip verwerkt zit, bv. kipsalade, kip curry, chicken nuggets, enz. Voor die producten zullen zij ook na 2026 nog steeds plofkippen gebruiken. Dat willen we koste wat het kost vermijden.

GAIA’s Zomertoer gaat nu vrijdag 22 juli van start op het Muntplein in Brussel. U bent van harte uitgenodigd!

STEDEN EN DATA

 • Vrijdag 22 juli in Brussel, Muntplein van 10u tot 18u.
 • Dinsdag 26 juli in Namen, Place de l’Ange van 10u tot 18u.
 • Woensdag 27 juli in Antwerpen, Groenplaats van 10u tot 18u.
 • Donderdag 28 juli in Genk, Stadsplein (markt) van 8u tot 13u.
 • Vrijdag 29 juli in Leuven, Martelarenplein van 10u tot 18u.
 • Dinsdag 2 augustus in Charleroi, Place Verte van 10u tot 18u.
 • Donderdag 4 augustus in Gent, Woodrow Wilsonplein van 10u tot 18u.
 • Vrijdag 5 augustus in Blankenberge, Zeedijk, Monument Lippens & De Bruyne van 10u tot 18u.
 • Dinsdag 9 augustus in Doornik, Grote Markt van 10u tot 18u.
 • Woensdag 10 augustus in Luik, Place de la Cathédrale van 10u tot 18u.
 • Donderdag 11 augustus in Eupen, Bergstrasse van 10u tot 18u.
 • Vrijdag 12 augustus in Aarlen, Place de l’Office du Tourisme (Rue des Faubourgs) van 10u tot 18u.

Dit zijn downloads

Thumbnail
Recept vegan vol-au-vent
Document
PDF, 962.31kb