GAIA tevreden met totaalverbod stroomhalsbanden in Vlaanderen: Dergelijke toestellen werken misbruiken in de hand.”

GAIA tevreden met totaalverbod stroomhalsbanden in Vlaanderen: Dergelijke toestellen werken misbruiken in de hand.”

GAIA informeert
11 augustus 2021

GAIA tevreden met totaalverbod stroomhalsbanden in Vlaanderen: Dergelijke toestellen werken misbruiken in de hand.”

GAIA reageert tevreden op het uitdoofscenario dat minister van Dierenwelzijn Ben Weyts invoert met betrekking tot een verbod op het gebruik en de verkoop van stroomhalsbanden voor honden en katten vanaf 1/1/2027.  Dergelijke toestellen werken misbruiken in de hand.

Ook binnen de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn pleitte GAIA sterk voor een compleet verbod op stroomhalsbanden, die honden elektrische schokken toedienen tegen het blaffen of om ze af te richten bij wijze van gehoorzaamheidstraining (en tegen ongewenst gedrag van katten) Ook uit de meest recente wetenschappelijke literatuur terzake blijkt dat diervriendelijke methoden die op beloning gebaseerd zijn, doeltreffender werken dan bestraffing via toediening van schokken. GAIA beaamt dan ook volmondig de redenen die de minister aanhaalt voor het verbod. “Er gaan teveel misbruiken gepaard met dergelijke toestellen,” benadrukt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. 

Dat het verbod niet enkel voor particulieren geldt maar dat onder andere ook de politie en het leger zich zullen moeten toeleggen op de toepassing van diervriendelijke methoden, die men zich eigen zal moeten maken, vindt GAIA een goeie zaak. Ook positief is dat niet alleen het gebruik maar ook de verkoop van stroomhalsbanden wordt uitgefaseerd. Weliswaar had GAIA liever gezien dat het totaalverbod op stroomhalsbanden op kortere termijn zou ingaan. 

REACTIE

GAIA hekelt kritiek jachtsector op verbod stroomhalsbanden: “Herkauwde slechte verliezerskost die zelfs door het Grondwettelijk Hof gewogen en te licht is bevonden

De dierenrechtenorganisatie GAIA doet bij monde van GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch in een reactie de kritiek van de Hubertus Vereniging Vlaanderen tegen het door minister van Dierenwelzijn aangekondigde verbod op stroomhalsbanden vanaf 2027 af als “herkauwde en opgewarmde slechte verliezerskostkost die op het hoogste justitiële niveau gewogen en te licht bevonden werd: het zijn namelijk pseudo- en drogargumenten die het Grondwettelijk Hof in een arrest van 24 september 2020 naar de prullenmand heeft verwezen.” GAIA was in die zaak tussenkomende partij in steun van het Vlaamse Gewest tegen de jagersvereniging. Deze laatste wilde het decreet dat in een rechtsgrond voor een verbod op stroomhalsbanden voorzag, doen vernietigen maar kreeg van het Grondwettelijk Hof lik op stuk.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.