GAIA sluit protocol met Torhouts stadsbestuur omtrent paardenmarkt

GAIA sluit protocol met Torhouts stadsbestuur omtrent paardenmarkt

GAIA-actie
28 juni 2019

Op zaterdag 29 juni vindt de jaarlijkse paardenmarkt plaats in Torhout. Waarnemers van GAIA zullen samen met de schepen van Dierenwelzijn Elsie Desmet (CD&V) de markt rondgaan om het welzijn van de aanwezige dieren na te gaan. De dierenrechtenorganisatie sloot in dat verband een protocol met het stadsbestuur. “Vorig jaar waren er vooral veel problemen bij de schapen en de geiten”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Het was toen ook heel warm en de dieren kregen niets te drinken. Dat moet absoluut vermeden worden dit jaar.” De aanwezige politie zal mee instaan voor de veiligheid van de waarnemers. "En na de editie van morgen evalueren we de situatie met de bevoegde schepenen,” voegt Michel Vandenbosch eraan toe.

De hitte gaf vooral een probleem bij de schapen en geiten, vermeldde het waarnemersverslag van vorig jaar. “Het merendeel van deze dieren zat een hele dag in de zon, hier en daar een parasol en water bleek niet voldoende. Heel wat dieren hadden last van hittestress, zware ademhaling en hijgden met open muil”. Ook aan de paarden werd nauwelijks water gegeven. Bovendien gingen enkele handelaars brutaal om met hun paarden en stonden er dieren met onverzorgde hoeven. “We hopen morgen alleen goed verzorgde dieren in onberispelijke toestand aan te treffen", onderstreept Vandenbosch. GAIA hoopt dat dankzij de extra maatregelen die de stad dit jaar neemt zoals waterdragers, die moeten garanderen dat de dieren voldoende drinken, extra controle op voldoende schaduw, dankzij de aanwezige dierenartsen, enz. het dierenwelzijn voldoende gegarandeerd zal zijn. Dat de markt al eindigt om 12 uur i.p.v. om 18 uur stopt, is in het licht van de verwachte hitte voor de dieren uiteraard een goede zaak. 

Goede afspraken
“Wij zijn natuurlijk tevreden dat het stadsbestuur het welzijn van de dieren ernstig neemt”, zegt voorzitter Vandenbosch. “Ons doel is een diervriendelijke en dierveilige markt. Daarover overlegden we met de bevoegde schepenen. Een goede samenwerking met het stadsbestuur is onontbeerlijk want goede afspraken maken goede (dieren)vrienden.”

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.