GAIA schenkt Belgische 'Faux Foie Gras' aan François Hollande

GAIA schenkt Belgische 'Faux Foie Gras' aan François Hollande

GAIA informeert
31 juli 2012

Naar aanleiding van het bezoek van de Franse president François Hollande aan een foie-grasbedrijf in Frankrijk, bezorgt GAIA hem een potje Faux Gras de GAIA. De dierenrechtenorganisatie daagt daarbij Frankrijk uit om foie gras te produceren zonder dwangvoedering, in lijn met een Europese aanbeveling.

Naar aanleiding van het recent ingevoerde verbod in de Amerikaanse staat Californië op de productie en verkoop van foie gras, bezocht de Franse president, François Hollande, op 28 juli een boerderij in het zuidwesten van Frankrijk waar foie gras wordt geproduceerd. Terwijl een Europees wetenschappelijk rapport welzijnsproblemen bij ganzen en eenden zoals leverinsufficiëntie, thermische stress, diarree, ademnood, verhoogde kans op slokdarmkwesturen en een verzesdubbeld sterftecijfer duidelijk in verband brengt met de gavage of het dwangvoederen, beweert de Franse president dat de productie van foie gras gebeurt met respect "voor het comfort van de dieren".

Daarop liet de dierenrechtenorganisatie GAIA een potje Faux Gras de GAIA afleveren aan het adres van François Hollande. Faux Gras is het diervriendelijke alternatief voor foie gras, bereid met truffels en champagne, waarvan jaarlijks tijdens de eindejaarsperiode meer dan 160.000 potjes verkocht worden in de meeste Belgische supermarkten.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch schrijft het volgende aan François Hollande : "Ik raad u aan Faux Gras te serveren met een uitstekende Franse likeurwijn, waar Frankrijk het geheim van kent, en het te degusteren met een mespuntje uienconfituur. U zal zien: het is héérlijk, en de eenden die gespaard bleven, zullen het er ongetwijfeld mee eens zijn!"

België voor op Frankrijk

Michel Vandenbosch maakte van de gelegenheid gebruik om de president te herinneren aan de Europese aanbeveling die voedingsmethodes verbiedt die "kwetsuren, angst of ziekten veroorzaken bij de eenden". De foie gras producerende landen, met Frankrijk op kop, kregen respijt op voorwaarde dat ze starten met onderzoek te verrichten naar productiemethodes waar geen dwangvoederen aan te pas komt. Tot op vandaag heeft Frankrijk nog geen initiatief genomen om hieraan te voldoen. In België daarentegen heeft voormalig Waals minister van Landbouw Benoît Lutgen de universiteiten en kokscholen opgeroepen om projecten uit te werken, waarvan het meest interessante door de overheid zal worden gefinancierd.

Michel Vandenbosch nodigt Frankrijk uit om zich creatief te tonen: "Wie beter dan Frankrijk, met gastronomische creativiteit op wereldniveau, kan dit nieuwe product, ontdaan van wrede methodes uit het verleden, ontwikkelen? Het is een unieke kans om uw mooi land opnieuw koploper te maken van culinaire innovaties die morele vereisten van vandaag koppelen aan de geneugten van de smaak?"

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.