Image
22 oktober 2010

Ethias, Arsenal, TCO Service, Delhaize en Match beloond voor kipvriendelijk beleid

Geen batterijeieren in hun keuken of in hun winkelrekken: dat heeft verzekeringsmakelaar Ethias gemeen met Arsenal van Namen, het cateringbedrijf TCO Service en de grootwarenhuisketens Delhaize en Match. Aan deze bedrijven heeft GAIA woensdagavond in samenwerking met zijn zusterorganisatie Compassion in World Farming de Good Egg Awards 2010 uitgereikt in de Parijse Eiffeltoren. Met de awards beloont GAIA bedrijven die geen kooieieren meer verhandelen of gebruiken, maar bewust kiezen voor eieren uit een diervriendelijker, duurzaam houderijsysteem voor legkippen. Naast de Belgische laureaten werden bijna 80 andere voedingsbedrijven uit de EU gelauwerd.

Het is de vierde keer op rij dat GAIA en Compassion in World Farming de award, een glazen trofee, toekennen. Ethias (het bedrijfsrestaurant), l'Arsenal de Namur (de restaurants van de Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix), en TCO Service, die de kantines van Ottignies-Louvain-la-Neuve bedient) kopen enkel nog biologische eieren aan of eieren afkomstig van kippen met vrije uitloop, die buiten kunnen scharrelen.

Philippe Renard, de chef die zijn sterren inruilde voor de keuken van het Ethias-restaurant, kwam zijn award persoonlijk in ontvangst nemen: "Enkel het comfort voor de dieren en de beste kweekomstandigheden geven me de kwaliteit die ik aan mijn klanten wens aan te bieden."

Delhaize en Match stopten respectievelijk reeds in 2007 en eind 2008 met de verkoop van verse kooieieren, maar hebben pas dit jaar officieel laten weten dat ze de Good Egg Award aanvaarden. Eerder ontvingen in de categorie distributie voor België Carrefour, Champion, Colruyt en Lidl al een award.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "De winnaars van de Good Egg Awards 2010 besparen samen elk jaar aan 370 000 hennen een ellendig bestaan in een legbatterij. Sinds 2009 zijn alle verse kooieieren verdwenen uit de rekken van de grootwarenhuizen in België. Nu roepen we de restaurants, cateraars én de de verwerkende industrie op om het goede voorbeeld van onze laureaten te volgen." Vorig jaar trok Calvé de aandacht toen het bedrijf aankondigde uitsluitend nog eieren van kippen die vrij buiten lopen aan te kopen. Ook Calvé werd daarvoor beloond met een Good Egg Award.

Volgens een studie van de consumentenorganisatie OIVO is dierenwelzijn voor 76% van de Belgische consumenten een beslissende factor bij de keuze van eieren die ze aankopen (OIVO: "Consumenten en eieren", september 2008). Volgens die studie associëren consumenten een betere kwaliteit, een betere smaak en meer aandacht voor het dierenwelzijn met eieren afkomstig van een systeem met vrije uitloop voor kippen die buiten kunnen lopen.

In 2012 verbiedt een Europese richtlijn kale (conventionele) batterijkooien. Vanaf dan worden enkel nog de zogenaamde verrijkte kooien (die amper iets groter zijn dan de conventionele) of systemen waar de kippen niet in kooien worden opgesloten toegelaten (zogenaamde scharrelstallen, overdekte buitenbeloopsystemen, vrije uitloop).