GAIA-prioriteiten 2019-2024 krijgen brede steun Brusselaars

GAIA-prioriteiten 2019-2024 krijgen brede steun Brusselaars

GAIA informeert
30 september 2019

De Brusselaars hechten twee keer zoveel belang aan Dierenwelzijn als aan Ruimtelijke Ordening en Plaatselijke Besturen. Dierenwelzijn heeft bovendien in het Brussels Gewest enorm aan belang gewonnen t.o.v. 2014. Dat blijkt uit een opiniepeiling van IPSOS, in opdracht van GAIA. De prioriteiten van GAIA voor de komende legislatuur genieten zeer veel steun. Zo wil 83% van de Brusselaars concrete beleidsdoelstellingen die moeten leiden tot minder gebruik van proefdieren. 85% wil de intensieve broodfok aan banden gelegd zien en 81% wil een verbod op de verkoop van bont.

Hoe staat de Brusselaar tegenover de prioritaire doelstellingen die GAIA vooropstelt voor de legislatuur 2019-2024? Dat onderzocht peilingsbureau IPSOS tussen eind juli en begin augustus. De conclusies weerspiegelen met andere woorden grotendeels de verwachtingen van de Brusselaar met betrekking tot het beleid inzake dierenwelzijn voor de periode 2019-2024.

Dierproeven
Van alle prioriteiten die GAIA deze legislatuur naar voren schuift, hecht de Brusselaar duidelijk veel belang aan dierproeven. 86% van de respondenten wil een verbod op proeven op apen, honden en katten; 85% wil een verbod op dierproeven voor huishoud- en schoonmaakproducten; 83% wil concrete beleidsdoelstellingen zien die leiden tot minder proefdieren en 77% gaat akkoord met een taks op proefdierengebruik.

Broodfok
De Brusselaars zijn ook bijzonder gevoelig voor het leed dat broodfokkers teweegbrengen: 86% wil dat de intensieve broodfok van puppy’s en kittens aan banden gelegd wordt. Andere topper: 81% wil een verbod op de verkoop van bont.

Onverdoofd slachten
Hoewel het Brussels regeerakkoord er met geen woord over rept en het een publiek geheim is dat de regering niet bepaald staat te springen om in deze kwestie knopen door te hakken, is 74% van de Brusselse inwoners voorstander van een verbod op onverdoofd slachten.

Verkoop wrede dwangvoederfoie gras verbieden
Een ander bemoedigend resultaat: het verbod op de verkoop van foie gras die via dwangvoeren tot stand komt, kan rekenen op de steun van bijna 7 op de 10 Brusselaars (67% van de respondenten), vooral dankzij de intensieve informatie- en sensibiliseringscampagnes van GAIA.

Verkoop bont verbieden
Pelsdierkwekerijen zijn verboden in het Brussels Gewest net als in Wallonië en in 2023 geldt een verbod ook in Vlaanderen. 8 Brusselaars op de 10 (81 %) staan nu ook achter een verbod op de verkoop van geïmporteerd bont.

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: "Sinds de regionalisering van deze bevoegdheid in 2014 is het belang van Dierenwelzijn voor de Brusselaars in de ranking van beleidsdomeinen gestegen van de 11de naar de 10de plaats. Het is een thematiek die stilaan stevig verankerd geraakt in de samenleving, ook politiek.

Hij voegt daaraan toe: "Onze prioriteiten, worden grotendeels gesteund door de meeste Brusselaars. Gelet op dat brede draagvlak kan men ze onmogelijk afdoen als radicale of extreme eisen. Integendeel, de prioriteiten die wij vooropstellen zijn mainstream geworden. Wij hopen van harte dat de parlementsleden, de Brusselse regering en de nieuwe minister van Dierenwelzijn met de enquêteresultaten ernstig rekening zullen houden want ze weerspiegelen de verwachtingen van de Brusselaars met betrekking tot het Dierenwelzijnsbeleid in hun Hoofdstedelijk Gewest.

Meer nieuwsberichten over:

Voor een verbod van testen op honden en katten

Teken onze petitie tegen dierproeven voor schoonmaakproducten!

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.