
“Voor de dieren is al dat geknal pure horror”
Voor huisdieren en weidedieren is vuurwerk heel angstaanjagend. Sommige dieren laten er zelfs het leven bij. Daarom roept GAIA de Belgische burgemeesters op om particulier vuurwerk te verbieden. “Overtredingen moeten bestraft worden met een GAS-boete”, vindt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Voor de dieren is vuurwerk immers pure horror.” De organisatie roept iedereen op om vuurwerkincidenten waar dieren bij betrokken zijn te melden via [de GAIA-website](http://www.gaia.be/nl/contact).
Sommige soorten vuurwerk halen geluidsniveaus tot 160 decibel. Ter vergelijking: een opstijgend vliegtuig produceert een geluidsniveau van 125 decibel op een waarnemersafstand van 100 meter. Dieren hebben bovendien een veel gevoeliger gehoor dan mensen, dus voor hen betekent vuurwerk een ware foltering. In paniek en verward vluchten huisdieren en weidedieren soms ver weg van de lichtflitsen en het geluid. Elk jaar opnieuw lopen er dieren verloren, ze raken gewond, veroorzaken ongevallen, of – veel erger nog – ze overlijden.
“Ik vrees dat er ook dit jaar weer veel problemen zullen zijn”, zegt Michel Vandenbosch. GAIA is dan ook van oordeel dat het voor particulieren verboden moet worden om nog vuurwerk af te steken, en dat overtreders een GAS-boete moeten krijgen. Vandenbosch: “Geen populair standpunt misschien, maar stel je eens in de plaats van die dieren. Voor hen betekenen al dat geknal en al die lichtflitsen pure horror. Hoog tijd dus voor een verbod op particulier vuurwerk in heel België.”
Nieuw meldpunt
GAIA verwijst naar het voorbeeld van de gemeenten Dilbeek en Tremelo, waar het afsteken van vuurwerk officieel verboden is. Ook Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) riep alle Vlaamse burgemeesters afgelopen weekend op om vuurwerk te beperken tot één locatie in hun gemeente, als een verbod niet realistisch is. “Ik ben het niet eens met minister Weyts”, zegt Michel Vandenbosch. “Een verbod op particulier vuurwerk is zeker haalbaar als iedereen correct wordt geïnformeerd en gesensibiliseerd, in combinatie met een systeem van GAS-boetes voor wie niet horen wil.”
Op zijn beurt roept de dierenrechtenorganisatie iedereen op om vuurwerkincidenten met dieren te melden. Dat kan via de GAIA-website of via strong>info@gaia.be</strong. “Dieren die weglopen als gevolg van de harde knallen, dieren die sterven als gevolg van vuurwerk,… Laat het ons alstublieft weten”, aldus Vandenbosch. De dierenrechtenorganisatie maakt na Nieuwjaar de balans op, en hoopt zo extra druk op de ketel te zetten om particulier vuurwerk voorgoed een halt toe te roepen.
Toch vuurwerk in uw buurt? Enkele tips
- Hou huisdieren binnen zodra het donker wordt. Sluit ramen & deuren, gordijnen, rolluiken en eventuele kattenluiken.
- Laat het licht branden en doe de radio of de tv aan om het ergste lawaai van het vuurwerk buiten te dempen.
- Als uw hond zeer gevoelig is voor harde knallen, bespreek dat dan op voorhand met uw dierenarts. Let op met medicatie: die kan stoffen bevatten waarvan uw huisdier weliswaar verdoofd raakt, maar wel nog angst voelt.
- Hou paarden, ezels, pony's en runderen op stal.
- Zorg dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is en zijn naamkokertje om heeft. Zo kan het makkelijk teruggevonden worden als het toch zou weglopen.
- Waarschuw uw buren en de plaatselijke boeren als u van plan bent om vuurwerk aan te steken. Zo kunnen ook zij de nodige maatregelen nemen.
- U kunt uw huisdieren langzaam laten wennen aan vuurwerk. Er zijn cd's met vuurwerkgeluiden te koop, of u kunt bestanden met vuurwerkgeluiden downloaden op het internet.
- Steek nooit vuurwerk af in de directe omgeving van een dier. Let erop dat er ook in de aangrenzende weiden geen paarden of koeien staan.
- Stel het vuurwerk zo laat mogelijk op en controleer of er zich geen huisdieren hebben verstopt voor u het aansteekt.
- Begin uw huisdier niet overdreven veel te troosten als het bang geworden is van het vuurwerk, tenzij er sprake is van complete paniek. Gedraag u zelf zo normaal mogelijk. Anders krijgt uw hond of kat de indruk dat er iets mis gaat en zijn eigen angst dus terecht is.
- Straf uw dier ook niet als het angstig geworden is.