GAIA over nieuwe erkenningsvoorwaarden Vlaamse dierentuinen: "Nu nog strengere, concrete normen voor verblijven dieren die zeer hoge welzijnseisen stellen."

GAIA over nieuwe erkenningsvoorwaarden Vlaamse dierentuinen: "Nu nog strengere, concrete normen voor verblijven dieren die zeer hoge welzijnseisen stellen."

08 juni 2018

Dierenrechtenorganisatie GAIA verwelkomt het nieuwe besluit van de Vlaamse regering dat nieuwe erkenningsvoorwaarden oplegt aan dierentuinen. "Het is inderdaad hoog tijd dat die voorwaarden aangescherpt worden," zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Maar daar mag het niet bij blijven."

Hoge welzijnseisen

GAIA vindt de oprichting van een ethische commissie in elke dierentuin een goede zaak. "Maar de meerwaarde van zo'n commissie zal afhangen van de samenstelling ervan", zegt Vandenbosch. Voor de GAIA-voorzitter moeten er concreet zeker ook dringend strengere wettelijke normen komen voor de verblijven en de inrichting van de dierenverblijven, veel meer ge├źnt op het model van de natuurlijke omgeving. "Zo wordt de levenskwaliteit van de dieren in gevangenschap verbeterd. Dat geldt zeker voor primaten, roofdieren, olifanten en alle andere dieren die in hun natuurlijk biotoop een groot leefgebied doorkruisen en zeer hoge welzijnseisen stellen."

GAIA roept Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op om ook daar dringend werk van te maken. "De minister moet daarop aandringen bij de dierentuinencommissie, die hem terzake adviseert", besluit Vandenbosch.

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.