GAIA opgetogen over weigering milieuvergunning voor kwekerij 161 200 nertsen in Wervik

GAIA opgetogen over weigering milieuvergunning voor kwekerij 161 200 nertsen in Wervik

GAIA-actie
24 maart 2014

"Fantastisch", "een belangrijke overwinning voor mens, milieu én uiteraard dier", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch bijzonder blij op het nieuws dat Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege de milieuvergunningsaanvraag voor het kweken van maar liefst 161.200 nertsen in Wervik heeft geweigerd.

GAIA had samen met het Wervikse stadsbestuur en Natuurpunt Wervik beroep aangetekend tegen de beslissing van de West-Vlaamse Bestendige Deputatie die eerder een milieuvergunning had verleend voor de kweek van 110.000 nertsen.

De uitbater toont niet genoeg aan dat de geur- en ammoniakemissies voor de nabije omgeving tot een aanvaardbaar niveau zullen beperkt worden, laat minister Schauvliege weten in een persbericht. Bovendien is de schaal van de geplande nertsenkwekerij dermate groot dat de bijkomende hinder niet te vergelijken is met deze van bestaande land- en tuinbouwbedrijven in de buurt.

"Deze beslissing van minister Schauvliege getuigt van wijsheid en respect voor de levenskwaliteit van mens en eeerbied voor de natuur. Met haar beslissing spaart de minister ook het leven van jaarlijks meer dan 160.000 pelsdieren die anders een ellendig leven zouden lijden (met gestipte ij!) om na negen maanden te worden vergast voor hun pels om er bontjassen van te maken.

Begin november vorig jaar organiseerde GAIA een betoging in Wervik waaraan zo'n 2000 mensen deelnamen, zowat het hele plaatselijke stadsbestuur, buurbewoners, inwoners van Wervik, dierenactivisten en milieubeschermers.

GAIA roept nu het federale parlement op om nog voor het einde van de legislatuur de ingediende wetsvoorstellen voor een verbod op pelsdierkwekerijen voor bont te verbieden.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.