GAIA: Ook Boerenbond misleidt afnemers en consumenten van scharreleieren

GAIA: Ook Boerenbond misleidt afnemers en consumenten van scharreleieren

GAIA informeert
07 november 2017

Niet alleen leghennenhouder en eiproducent Pyfferoen bedriegt de consument, ook de Boerenbond doet aan misleiding. Dat zegt GAIA. De dierenrechtenorganisatie is niet te spreken over de Boerenbond, die beweert dat scharrelkippen 's nachts in kooien mogen 'opgehokt', lees opgesloten worden. "De wetgeving laat dat beslist niet toe voor scharrelkippen, die binnen gehouden worden maar geenszins in kooien mogen opgesloten worden. Kippen met vrije uitloop mogen krachtens specifieke Europese wetgeving terzake gedurende een beperkte periode in de ochtenduren binnen gehouden worden maar ook niet in kooien", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Niet alleen leghennenhouder en eiproducent Pyfferoen bedriegt de consument, ook de Boerenbond doet aan misleiding.

Naar aanleiding van de beelden van Animal Rights over de frauduleuze wantoestanden en erbarmelijke leefomstandigheden van de legkippen in een leghennenbedrijf in Wingene vraagt GAIA minister van Dierenwelzijn Ben Weyts de wettelijk nog toegelaten kooihuisvesting voor legkippen, de zogenaamde verrijkte kooien, te verbieden en alleen nog de beste scharrelsystemen met buitenbeloop toe te laten, die aan de hoogste kwaliteit van dierenwelzijn voldoen.

GAIA wil een verbod op wat het slechtste is voor legkippen: "13 maanden eieren leggen in 'verrijkte kooien', waarin een legkip ongeveer een A-4 ruimte heeft en nauwelijks aan haar elementaire gedragsbehoeften kan voldoen, is catastrofaal voor het dierenwelzijn. Aan het einde van de legperiode zien de dieren er uit als gepluimde scharminkels”. Ook de betere scharrelsystemen met vrije uitloop of overdekt buitenbeloop zijn voor leghennen lang niet het paradijs op aarde - dat is onmogelijk in gelijk welk commercieel systeem. Maar in verrijkte kooien zijn de welzijnsproblemen inherent terwijl de kooivrije huisvestingssystemen nog heel wat ruimte bieden voor structurele oplossingen en verbeteringen van het dierenwelzijn.

Waals minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio van zijn kant kondigde al een verbod op nieuwe kooibedrijven in Wallonië aan, dat ingaat in 2022. Een volledig verbod, dus ook op de reeds bestaande bedrijven, voorziet hij tegen 2028.

Meer nieuwsberichten over:

Protestez en un clic

Aidez nous à convaincre Carrefour de ne plus utiliser d'œufs de batterie dans ses produits et sa chaîne d'approvisionnement !

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.