GAIA maant EU aan om handel in dieronvriendelijke cosmetica te verbieden

GAIA maant EU aan om handel in dieronvriendelijke cosmetica te verbieden

GAIA informeert
18 oktober 2012

Getooid in T-shirts met de slogan "No Cruel Cosmetics" zong vanmiddag klokslag 12 uur aan het Jubelpark in Brussel een dertienkoppig professioneel gospelkoor uit volle borst "Where is the Love", het campagnelied van de Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven, die door GAIA vertegenwoordigd wordt in België. De actie was gericht tegen het dreigende uitstel van het EU-totaalverbod op het verhandelen van op dieren getest cosmetica. Vertegenwoordigers van 25 dierenorganisaties uit 20 EU-lidstaten deelden aan voorbijgangers koekjes uit in de vorm van konijnen, terwijl ze de mensen uitnodigden om een petitie te tekenen tegen uitstel van dat verbod.

"Zowat iedereen denkt dat op dieren geteste cosmetica verboden zijn, maar helaas is dat niet zo", legt GAIA-directeur Ann De Greef uit. "De mensen werden misleid door de EU-besluitvormers." Dierproeven voor cosmetica zijn sinds 2009 verboden in de EU, en het verbod op het vermarkten in de EU van alle cosmetica waarvan het eindproduct en de ingrediënten op dieren getest zijn, moet volgend jaar in werking treden, meer bepaald op 11 maart 2013. Maar dat totaalverbod is nu in gevaar omdat de Europese Commissie voor drie testdomeinen een uitzondering wil blijven toelaten omdat daar zogezegd geen dierproefvrije alternatieven voor bestaan.

Humane Cosmetics Standard: gegarandeerd dierproevrij

"Een echte schande," vindt Ann De Greef. "Heel wat bedrijven verkopen nog enkel cosmetica die niet op dieren getest worden en beantwoorden aan onze Humane Cosmetics Standard, onze internationale norm voor cosmetica zonder wreedheid." Terwijl het gospelgezang weerklonk, deelden vertegenwoordigers van de Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven aan de voorbijgangers koekjes uit in de vorm van konijnen, terwijl ze hen uitnodigen om een petitie tegen uitstel van het verbod te tekenen.

Kwart miljoen handtekeningen

Vanmorgen overhandigde een delegatie van de Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven al bijna een kwart miljoen handtekeningen aan de afgevaardigde van de voorzitter van het Europees Parlement.

Meer nieuwsberichten over:

Teken onze petitie tegen dierproeven voor schoonmaakproducten!

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.