GAIA lanceert animatiefilm op Wereldproefdierendag

GAIA lanceert animatiefilm op Wereldproefdierendag

GAIA-actie
23 april 2014

De dierenrechtenorganisatie GAIA lanceert morgen naar aanleiding van Wereldproefdierendag een animatiefilm over dierproeven. In zes minuten worden vele mythes doorprikt en argumenten pro dierproeven weerlegd. Met de animatiefilm wil GAIA aandacht vragen voor het lot van miljoenen dieren die wereldwijd in laboratoria lijden en sterven.

Dieren zijn geen mensen

De animatiefilm legt uit waarom dierproeven niet werken. Dierproeven worden vaak vergoelijkt door de mogelijke voordelen voor de mens te benadrukken. Nochtans zijn die erg twijfelachtig. Omdat dieren geen mensen zijn. Mens en dier mogen dan aan elkaar verwant zijn, toch vertonen ze heel wat verschillen. Hun stofwisseling is anders en ze reageren totaal verschillend op diverse stoffen. Zo is de pijnstiller paracetamol niet gevaarlijk voor de mens, maar giftig voor katten en is arsenicum giftig voor ons, maar absoluut onschadelijk voor schapen.

Meer dan 90% van de geneesmiddelen die met succes op dieren getest werden, falen bij klinische proeven op mensen: ze zijn niet doeltreffend of ze hebben te veel bijwerkingen. Reeds lang wordt de vergelijkbaarheid tussen dieren en mensen ernstig in vraag gesteld en toch blijft men nieuwe experimenten op dieren uitvoeren.

Geneeskunde zonder dierproeven

GAIA wijst in de animatiefilm ook op de alternatieven voor dierproeven. Moderne onderzoeksmethoden met menselijke celculturen bijvoorbeeld leveren waardevolle en meer gedetailleerde resultaten op die betrouwbaarder zijn. "We moeten streven naar een geneeskunde zonder dierproeven, waarbij het onderzoek naar de echte oorzaak en de preventie van ziekten voorrang krijgt. De vooruitgang van de geneeskunde is belangrijk, maar dierproeven zijn daarbij niet de aangewezen methode." aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.