GAIA laat knuffelende schapen los

GAIA laat knuffelende schapen los

GAIA-actie
05 augustus 2014

Schrik niet als u de komende twee weken in verschillende steden in de drie gewesten van het land knuffelende schapen ziet opduiken. Het zijn actievoerders van de dierenrechtenorganisatie GAIA, die van kop tot teen verkleed als schapen, de voorbijgangers gratis knuffels aanbieden!

Met knuffelende schapen trekt GAIA tot eind augustus op zomertournee. Vandaag gaf GAIA het startschot voor de campagne met een hoog aaibaarheidsgehalte in Charleroi. Vervolgens doen de GAIA-schapen Namen aan (7/8), Doornik (8/8), de pier in Blankenberge (11/8), Luik (12/8), De Meir in Antwerpen (13/8), Brussel (14/8), Gent (20/8), Genk (21/8) en Leuven (22/8). Al knuffelend nodigen de GAIA-schapen de mensen uit om een petitie te tekenen tegen onverdoofd slachten. De petitie roept op tot een wetswijziging zodat het verdoven van schapen en andere dieren vooraleer ze geslacht worden, wettelijk verplicht wordt, zonder uitzondering voor rituele slachtingen. De organisatie zal de voorbijgangers ook uitnodigen om deel te nemen aan de grote betoging tegen onverdoofd slachten die GAIA organiseert op zondag, 28 september 2014 in Brussel.

Tegen onaanvaardbaar dierenleed, voor wettelijk verplichte verdoving

Bij het onverdoofd slachten, lijden dieren ontegensprekelijk. Daarom wordt deze slachtmethode als onaanvaardbaar verworpen door de Federation of Veterinarians of Europe (FVE), de European Food Safety Authority (EFSA) en in België door de Union Professionnelle Vétérinaire (UPV), de Société générale des Etudiants en Médecine Vétérinaire (SGEMV) en door de Raad voor Dierenwelzijn. Al deze verenigingen en officiële instanties stellen het lijden van dieren, die bij volle bewustzijn geslacht worden, aan de kaak en pleiten net als GAIA voor verdoving, zodat de dieren ogenblikkelijk het bewustzijn verliezen en op die manier gevoelloos zijn voor de pijn van de halssnede.

Sterven zonder lijden is een recht, ook voor dieren

GAIA lanceert vandaag videobeelden, fragmenten uit het onderzoek dat GAIA deed in 2009 en 2012, die de realiteit van het dierenleed tonen bij onverdoofd slachten in Belgische slachthuizen en tijdelijk erkende slachtinrichtingen voor het Islamitische Offerfeest. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch,: "Dat de dieren vreselijk lijden wanneer ze zonder verdoving gekeeld worden, staat wetenschappelijk vast. De overgrote meerderheid van de bevolking staat achter onze eis om verdoving van de dieren vooraleer ze geslacht worden, bij wet te verplichten, zonder uitzondering voor slachtingen die voorgeschreven worden door de Islamitische en Joodse ritus. Het doel is niet rituele slachtingen te verbieden, maar ervoor te zorgen dat de dieren niet lijden wanneer ze geslacht worden."

Oproep aan de politieke wereld: verplicht verdoving bij wet

GAIA doet in dat verband dan ook een oproep aan de Vlaamse, Waalse en Brusselse verkozen politici om hun verantwoordelijkheid te nemen en de uitzondering, die nog altijd gemaakt wordt voor de Islamitische en Joodse ritus op de algemene wettelijk verplichte verdoving van dieren, die bestemd zijn voor de slacht, te schrappen. Michel Vandenbosch: "Het gaat ons uitsluitend om het dierenwelzijn en om niets anders. Om mogelijke misverstanden te voorkomen, hebben we in verband met de betoging van zondag, 28 september in Brussel een anti-discriminatie charter opgesteld waarin zeer duidelijk gesteld wordt dat er onder geen beding kan worden afgeweken van de kwestie van het lijden, het welzijn en het lot van de dieren."

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.