GAIA juicht nationaal vuurwerkverkverbod op oudejaar toe

GAIA juicht nationaal vuurwerkverkverbod op oudejaar toe

30 november 2020

GAIA reageert tevreden op het nationale vuurwerkverbod dat het overlegcomité net aankondigde. “Dit zal veel dierenleed besparen”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Hopelijk vormt het dan ook een precedent voor de komende jaren.”

Vuurwerk is voor jong en oud een magisch moment van gedeelde vreugde. Maar bij de dieren lokken die onverwachte, luide knallen paniek uit. Gestresseerd en verward vluchten dieren soms ver weg van de lichtflitsen en het geluid. Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond. Of erger nog: sterven ze.

Het nationaal vuurwerkverbod op oudejaar is dan ook een zegen voor de dierenrechtenorganisatie. Meer dan twee jaar geleden gaven GAIA en Brussels staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) de allereerste officiële demonstratie van geluidsarm vuurwerk in België. Intussen kozen heel wat gemeentes voor dat diervriendelijkere alternatief.

In Vlaanderen werd in april 2019 een decreet uitgevaardigd dat vuurwerk verbiedt, tenzij de lokale besturen anders beslissen. “We merkten dat in de praktijk er tijdens de eindejaarsperiode nog heel wat vuurwerk werd afgestoken - al dan niet illegaal. Een ramp voor de dieren.” GAIA hoopt dan ook dit dit jaar een precedent vormt voor de toekomst.

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.