GAIA inspecteert tijdens offerfeest van zondag slachtvloeren Antwerpen en Gent

GAIA inspecteert tijdens offerfeest van zondag slachtvloeren Antwerpen en Gent

GAIA informeert
04 november 2011

Tijdens het Offerfeest van zondag, 6 november zal Michel Vandenbosch de slachtvloeren in Antwerpen bezoeken waar schapen onverdoofd én verdoofd geslacht zullen worden. Ook het slachthuis van Desselgem waar Gentse moslims de dieren verdoofd kunnen laten slachten, mag zich aan een bezoek van de GAIA-voorzitter verwachten.

Voor het eerst bieden Stad Antwerpen en Stad Gent de mogelijkheid tot verdoofd ritueel slachten aan. Dierenrechtenorganisatie GAIA vindt dit een zeer positief signaal. "GAIA komt al jaren op voor verdoving van de dieren. Ik wil mij dan ook persoonlijk vergewissen van de situatie; ja, noem het gerust een inspectie," zegt Vandenbosch, die ook voorzitter is van de Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen (ADA). De boycot van de verdovingsvloer waartoe de Antwerpse Unie van Moskeeverenigingen oproept, zegt voor GAIA genoeg. "Een schande en een duidelijk teken dat enkel een wettelijke verdovingsplicht bij het slachten van dieren zonder uitzondering onnodig dierenleed kan voorkomen," zegt Vandenbosch. "Wachten tot de hele moslimgemeenschap verdoving aanvaardt, is als wachten op Godot. Het is nu aan de politiek om knopen door te hakken en de wet te wijzigen, wat al lang had moeten gebeurd zijn."

Verdoofd slachten
Zondag kunnen moslims in Antwerpen en Gent ervoor kiezen hun schapen verdoofd te slachten. In Antwerpen is dat in de Slachthuislaan 68, in Gent kunnen moslims naar het slachthuis van Desselgem.

Michel Vandenbosch: "Een Mount Everest aan wetenschappelijke onderzoeksbevindingen toont aan dat onverdoofd slachten de dieren onnodig doet lijden, terwijl correct toegepaste verdovingsapparatuur onnodig leed voorkomt. Onder meer de Federatie van Europese dierenartsen en dierenartsen-keurders die dag in dag uit in de slachthuizen staan, bevestigen dat. Het moet nu maar eens gedaan zijn met palaveren. Er moet een wettelijk verbod op onverdoofd slachten komen, voor alle slachtingen, zonder uitzondering. Vergeet niet dat er het hele jaar door, dus niet alleen tijdens het Offerfeest, steeds meer schapen en runderen onverdoofd geslacht worden. "

Boycot-schande
De Antwerpse Unie van de Moskeeën en Islamitische verenigingen (UMIVPA) is een boycotactie gestart. Zij brachten de informatiefolders over ritueel slachten terug naar het stadhuis. Bovendien verspreidde de UMIVPA affiches die opriepen om onverdoofd te slachten. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch betreurt dit ten zeerste. Ook de Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen vindt dit beneden alles.

Uitzondering
De wet van 14/08/1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren voorziet verplichte verdoving, maar laat een uitzondering toe voor godsdienstige riten. Dierenrechtenorganisatie GAIA roept politici op de uitzondering uit de wet te schrappen. Eind juni 2011 stemde de Tweede Kamer in Nederland in met een verbod op onverdoofd slachten. Ook GAIA wil een wettelijk verbod op alle slachtingen zonder verdoving, zonder uitzondering.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch zal zondag 6 november om 9u aanwezig zijn in Park Spoor Noord en om 11u30 in de Slachthuislaan 68 te Antwerpen.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.