GAIA had constructief gesprek met VIER over wrede doding kreef

GAIA had constructief gesprek met VIER over wrede doding kreef

GAIA-actie
29 april 2014

Naar aanleiding van de heisa rond Piet Huysentruyt en de wrede doding van de kreeft in zijn kookprogramma, die een storm van verontwaardiging deed losbarsten, zijn de dierenrechtenorganisatie GAIA en VIER tijdens een gesprek dat vanmiddag plaatsvond tussen Michel Vandenbosch van GAIA en Kristof Demasure, woordvoerder van VIER en Klaas Cockx, programmamanager, het volgende overeengekomen:

Vier zal de gedragscode die de zender in acht neemt met betrekking tot het gebruik van levende dieren in amusementsprogramma's aanscherpen, d.w.z. uitbreiden tot alle programma's waarin levende dieren gebruikt worden, inclusief kookprogramma's dus.

Vier gaat akoord dat een humaan alternatief voor de wijze waarop kreeften gewoonlijk gedood worden voor consumptie gebruikt wordt, dat wil zeggen de meest pijnloze methode die beschikbaar is om kreeften, krabben en dergelijke te doden. In dat opzicht zal Vier een ontmoeting regelen met Piet Huysentruyt, GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en vertegenwoordigers van de zender.

In de hoop dat Piet Huysentruyt daarvoor open staat, is GAIA bereid om een demonstratie te organiseren met de Crustastun, een apparaat dat kreeften en krabben verdooft en pijnloos doodt, en door een aantal topchefs in Groot-Brittannië reeds gebruikt wordt.

GAIA reageert positief op het constructieve gesprek met VIER. "Ik wil zo snel mogelijk tot een duurzame oplossing komen en hoop dat Piet Huysentruyt open staat voor een alternatief waar alle belangen, respect voor dieren, gastronomische kwaliteit en het ethische imago van de zender, bij gebaat zijn."

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.