Image
7 oktober 2011

GAIA is geschokt door de uitspraken van EU-commissaris voor Dierenwelzijn John Dalli over illegale batterijkooi-eieren. In het Europees parlement zei Dalli gisteren dat hij geen uitstel wil van het verbod op batterijkooien dat ingaat op 1 januari 2012, maar dat hij wel zoekt naar een oplossing voor de pluimveehouders die nog niet omschakelden. In de praktijk betekent dit dat er vanaf 1 januari toch nog illegale batterijkooi-eieren in de winkelrekken zullen liggen. Dierenrechtenorganisatie GAIA vindt dat onaanvaardbaar.

Vanaf 1 januari 2012 treedt een Europees verbod op klassieke batterijkooien in werking. Alle leghennenhouders moeten uiterlijk tegen die datum omgeschakeld zijn op alternatieve systemen. En net daar knelt het schoentje.

54% niet omgeschakeld

Een zeer groot deel van de pluimveehouders heeft niet geïnvesteerd in alternatieve systemen. Zij zullen de deadline van 1 januari niet halen. België scoort zeer slecht. Zes maand voor de deadline bleek uit een enquête bij de Vlaamse pluimveehouders dat 54% nog niet is omgeschakeld.

GAIA-directeur Ann De Greef: "De sector kreeg 12 jaar tijd om om te schakelen. Het is onaanvaardbaar dat er na nieuwjaar producten met illegale eieren in de rekken zullen liggen. Bovendien is het niet fair ten aanzien van de pluimveehouders die wél tijdig omschakelden."

Dalli provoceert dierenrechtenorganisaties

De uitspraak van EU-commissaris John Dalli om een oplossing te zoeken voor de eieren afkomstig van leghennenhouders die niet op tijd omschakelden, schoot in het verkeerde keelgat bij Europese dierenrechtenorganisaties. Zij vinden het niet kunnen dat er na 1 januari nog steeds batterijeieren op de markt gebracht worden, hoewel er een verbod in werking treedt. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch had een onderhoud op het kabinet om het probleem van de kooi-eieren te bespreken.