GAIA en BLID geven Houtem jaarmarkt goed rapport

GAIA en BLID geven Houtem jaarmarkt goed rapport

GAIA informeert
13 november 2012

"In het algemeen kunnen we stellen dat de editie 2012 van de veejaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem voor het dierenwelzijn de beste ooit was", zeggen GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en BLID-voorzitter Dirk Blanchart in koor. Op een paar hardleerse gevallen na (onnodige stokslagen, schoppen), waartegen de dierenarts optrad, werden de dieren goed behandeld. In de meeste gevallen hadden de runderen ruimte om comfortabel te gaan liggen en als er dieren verder uit elkaar moesten staan, werden de instructies van de politie en dierenartsen goed opgevolgd. Er lag ook voldoende stro. De dierenartsen leverden goed werk.

De kwaliteit van de aangevoerde paarden was in orde. Het af- en opladen van de paarden verliep ordentelijk en rustig, op een paar zeldzame keren na. Een drietal paarden, die tijdens dag 1 met een lichte verwonding werden aangevoerd, kreeg meteen verzorging van de dierenartsen. Ook de runderen werden zonder incidenten af- en opgeladen.

Wel zagen waarnemers van GAIA en BLID in een paar gevallen teveel paarden opladen aan het einde van de markt (dag 2) en hadden een aantal paardentransportwagens geen verplichte binnenverlichting. De beladingsdichtheid vormt dan ook nog een pijnpunt, waar op moet gelet worden. Verder moeten nog enkele technische verbeteringen aangebracht worden (b.v. het aanbindsysteem voor de runderen) en moet er hier en daar nog wat bijgestuurd worden.

Pluim voor paardenhandelaar

GAIA en BLID geven een pluim aan paardenhandelaar Van Helleputte. "Paarden in uitstekende conditie, voldoende stro, én hooinetten op hoofdhoogte waaruit zijn paarden comfortabel konden eten: zo hoort het en daarmee is Van Helleputte een voorbeeld voor de anderen", verduidelijkt Michel Vandenbosch, die de markt bezocht. "Ik heb hem dan ook gefeliciteerd."

Hooinetten

Door hooinetten aan te brengen gaf paardenhandelaar Van Helleputte het goede voorbeeld aan zijn collega's want daarmee is het terugkerend probleem van te kort of wat te lang aangebonden dieren op een simpele maar efficiënte manier opgelost. GAIA en BLID vragen dat voor volgend jaar het systeem van hooinetten voor de paarden om uit te eten algemeen wordt ingevoerd.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.