Image
Koe
6 april 2022

Vandaag vond de inleidende zitting plaats in de zaak in beroep die GAIA en Animal Rights aantekenen tegen twee boeren uit Appelterre die in eerste aanleg tegen alle verwachtingen in werden vrijgesproken van dierenmishandeling. In 2020 dienden GAIA en Animal Rights klacht met burgerlijke partijstelling in tegen de boeren in Appelterre die op 12 mei 2018 een gewonde stier 141 meter ver voortsleurden over het asfalt achter een tractor en op 17 mei 2020 een hoogdrachtige koe onnodig bleven voorttrekken aan een staalkabel nadat het dier al uit de Dender was getrokken waarin het gesukkeld was, en tegen de boer die op 7 september 2020 met opzet hulpeloze ganzen en hun kuikens doodreed op een weide.

Er waren meerdere getuigen van wat er gebeurde met de stier en de koe (o.a. de brandweer). Animal Rights kon gruwelijke beelden maken van de vermoorde ganzen enkele uren na hetgeen met die dieren gebeurd was. Op 15 november 2021 werden de boeren door de correctionele rechtbank van eerste aanleg te Dendermonde vrijgesproken voor alle feiten van dierenmishandeling.

Beide dierenrechtenorganisaties gingen daarop samen met het Openbaar Ministerie in beroep. De zaak ging van start in de ochtend van woensdag 6 april in het Hof van Beroep in Gent. De zaak zal gepleit worden op 7 september 2022. 

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Voor dergelijke ernstige en strafbare feiten van wreedheid jegens dieren vrijgesproken worden, is lachen met de Dierenwelzijnswet: wie handelingen pleegt waardoor dieren zonder noodzaak omkomen of zonder noodzaak pijn en letsel ondergaan, moet gestraft worden.

Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Wij willen dat de sadistische boeren alsnog gestraft worden en nooit nog dieren mogen houden.”

3 feiten van dierenmishandeling

Nadat de raadkamer in mei van dit jaar beide mannen doorverwees, moesten Alfred V.S. en zijn zoon Marc V.S. zich verantwoorden voor 3 feiten van dierenmishandeling: Een stier die ze achter de tractor over het asfalt 141 meter ver voortsleepten, een koe die ze aan de nek uit de Dender trokken en onnodig ver voortsleepten en wilde ganzen die door Alfred V.S. genadeloos werden doodgereden en verminkt.

Zware mishandeling stier

De twee boeren kwamen de eerste keer ‘in de spotlights’ in mei 2018 toen getuigen zagen hoe ze een stier achter hun tractor bonden. Toen het dier niet meer verder wou, diende de zoon de stier harde stokslagen toe. Daarna werd het mishandelde dier volgens ooggetuigen maar liefst 141 meter voortgesleept met een bloedspoor op de grond tot gevolg. De getuigen vroegen de boer meermaals op te houden, wat hem alleen nog kwader maakte. GAIA diende toen al een strafklacht in, maar die zaak werd geseponeerd. GAIA diende daarop in juli 2020 klacht met burgerlijke partijstelling in bij de onderzoeksrechter. De zaak kwam voor de Raadkamer, die besliste om de boeren door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. 

Koe mishandeld, hulpdiensten bedreigd

In mei 2020 gingen de boeren zich voor de tweede keer te buiten aan dierenmishandeling door een hoogdrachtige koe met een kabel rond de nek uit de Dender te sleuren. De brandweerposten van Geraardsbergen en Ninove waren ter plaatse om de koe veilig uit de rivier te halen, maar zij werden fysiek en verbaal bedreigd door de dierenmishandelaars. Die bleven tot verontwaardiging van de brandweermannen ter plaatse en bleven de koe totaal onnodig voorttrekken toen het dier al uit het water was. Een van de brandweermannen werd bijna omvergereden met een tractor.

Ganzen verminkt achtergelaten

GAIA en Animal Rights dienden in mei en juni van 2020 twee klachten in tegen de boer in Appelterre die een koe met staalkabel uit de Dender trok en met opzet hulpeloze ganzen en hun kuikens doodreed op zijn weide. Animal Rights maakte enkele uren na deze laatste feiten gruwelijke beelden van de vermoorde ganzen. Van Campenhout: “De moordzuchtige boer reed met zijn auto in op de jonge ganzen tijdens het volle broedseizoen. De dieren konden geen kant op omdat ze nog niet konden vliegen. Van sommige vogels werd genadeloos de kop afgerukt.”

Levenslang houdverbod, celstraffen en geldboetes

De procureur stelde tijdens de pleidooien op 11 oktober dat "het welzijn van dieren door deze twee mensen ingeschat wordt als inferieur”. Hij eiste een celstraf van 3 maanden en een geldboete van 4.000 euro voor Alfred V.S. en een maximale celstraf van 6 maanden met een geldboete van 8.000 euro voor Marc V.S. Daarnaast vroeg de procureur een levenslang verbod op het houden van dieren. Tegen alle verwachtingen in werden de dierenmishandelaars vrijgesproken van alle feiten tijdens het vonnis op 15 november 2021. 

Pleidooien

De pleidooien zullen plaatsvinden op 7 september 2022 in het Hof van Beroep in Gent. GAIA en Animal Rights hopen dat er alsnog gerechtigheid komt voor de dieren die de wreedheden moesten ondergaan in Appelterre. 

Van Campenhout: “Het is onaanvaardbaar dat deze uiterst gevaarlijke mannen hun frustraties op onschuldige dieren loslaten wanneer ze dat maar willen. Harde straffen en een levenslang verbod op het houden van dieren is hier meer dan op zijn plaats.”

Vandenbosch: “Het gaat hier telkens om dierenmishandeling, gepleegd door mensen zonder normbesef van hoe zorgzaam met dieren om te gaan. Hun wandaden mogen niet met de mantel der liefde bedekt worden maar moeten streng bestraft worden.”