GAIA dient klacht in tegen Zwijndrechtse agenten die gewonde kat doodsloegen

GAIA dient klacht in tegen Zwijndrechtse agenten die gewonde kat doodsloegen

GAIA-actie
22 mei 2014

De dierenrechtenorganisatie GAIA dient bij het parket van Antwerpen klacht in tegen de twee betrokken Zwijndrechtse politieagenten, die eind april een gewonde kat in een zak staken en met een koevoet doodsloegen. Nu de burgemeester hen enkel op het matje heeft geroepen maar de twee niet eens een sanctie kregen, vindt GAIA dat ze er op die manier wel erg gemakkelijk van afkomen.

"Agenten gedroegen zich als psychopaten"

"Wij willen ons in deze zaak opwerpen als burgerlijke partij. Iemand moet vanuit de maatschappij het weerloze slachtoffer vertegenwoordigen", licht GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch de beslissing van GAIA toe. "GAIA tilt zwaar aan het feit dat de twee daders in hoofde van hun functie verondersteld worden het goede voorbeeld te geven. De agenten gedroegen zich in dit geval echter als psychopaten."

Geen straffeloosheid

GAIA wil vermijden dat hun wreedheden met de mantel der liefde bedekt worden. Michel Vandenbosch: "Het gaat hier overduidelijk om een inbreuk op artikel 1 van de dierenwelzijnswet, die handelingen bestraft waardoor een dier zonder noodzaak omkomt of zonder noodzaak pijn, letsel of verminking ondergaat. De wandaden die hier gepleegd werden zijn ernstig genoeg en dat de daders agenten zijn, maakt het nog erger. GAIA wil voorkomen dat de mensen gaan denken dat politieagenten zich straffeloos mogen te buiten gaan aan dergelijke wandaden," onderstreept de GAIA-voorzitter.

Vandaag een dier, morgen een mens?

"Dat houdt trouwens ook een niet denkbeeldig risico in dat een dergelijke houding van een stuitend gebrek aan empathie tegenover een weerloos dier de daders er vroeg of laat toe kan aanzetten om in een bepaalde situatie medemensen wreed te mishandelen." Bij vervolging riskeren de twee een gevangenisstraf van drie tot zes maanden.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.