Image
21 oktober 2011

Gisteren reikte GAIA, samen met haar Europese zusterorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) de Good Egg Awards 2011 uit in de Eiffeltoren. Met die awards worden bedrijven beloond die bewust kiezen voor kipvriendelijkere eieren. Belgische winnaar was Lotus Bakeries.

Lotus Bakeries gaat kooivrij

Vanaf 1 januari 2012 gebruikt Lotus Bakeries geen kooieieren meer in al haar producten. De volledige omschakeling naar scharreleieren zorgt ervoor dat 256 000 leghennen een beter leven krijgen. GAIA beloonde Lotus Bakeries met een Good Egg Award.

Europees verbod

Vanaf 1 januari 2012 treedt een Europees verbod op klassieke batterijkooien in werking. Verrijkte kooien, die net iets groter zijn dan de klassieke batterijkooien, zijn wel nog toegestaan. Helaas verbeteren zogenaamde verrijkte kooien het welzijn van de leghennen niet. Dierenrechtenorganisaties als GAIA pleiten dan ook voor een volledige omschakeling naar diervriendelijkere scharrelsystemen of vrije uitloop.

GAIA voorzitter Michel Vandenbosch: "Lotus Bakeries schakelt niet over op zogenaamde verrijkte kooien, maar op scharreleieren. Daardoor alleen al worden 256 000 leghennen gered uit de dieronvriendelijke batterijkooien. We hopen dat andere bedrijven het voorbeeld van Lotus Bakeries zullen volgen."

Belg tegen kooieieren

83% van de Belgen is tegen kooieieren in voeding. Dat bleek uit een enquête die onderzoeksbureau IPSOS uitvoerde in opdracht van GAIA. Bijna 60% van de Belgen is bereid meer te betalen voor kipvriendelijkere producten.

Boycot-cot

Sinds 2010 liggen er geen verse kooieieren meer in de supermarkten. Voedingsmiddelen als pasta, sauzen en koekjes bevatten vaak wel nog kooieieren. Vlak voor de zomer lanceerde GAIA haar boycot-cot-campagne. Op een ludieke manier bracht de dierenrechtenorganisatie het leed van miljoenen kooikippen onder de aandacht. Via www.boycot-cot.be kunnen mensen e-mails sturen naar de supermarktketens en hen vragen om niet langer eieren uit verrijkte kooien te gebruiken, maar over te schakelen op eieren van scharrel- of vrije uitloopkippen.