GAIA blikt vooruit

GAIA blikt vooruit

GAIA informeert
28 december 2011

Aan het begin van het nieuwe jaar zijn ze er weer, niet alleen de goede voornemens, maar ook de jaarlijkse lijstjes met "wat er verandert er op 1 januari". Dierenrechtenorganisatie GAIA zet alvast op een rijtje wat er vanaf 1 januari 2012 verandert op vlak van dierenwelzijn.

3 wijzigingen vanaf 1 januari 2012:

1) De wet ter bescherming van dieren die tot vermaak van publiek worden gehouden in circussen treedt volledig in werking.

Sinds 2005 gelden de dierentuinnormen ook voor wilde dieren in circussen. Alleen voor olifanten, tijgers, leeuwen, poema's en panters golden overgangsnormen. Vanaf 1 januari 2012 zijn de dierentuinnormen ook van toepassing op deze dieren. In de praktijk komt het er op neer dat:

• olifanten in circussen dan een buitenverblijf moeten hebben van min.1000m2 (voordien 100m2)

• leeuwen en tijgers min.100m2 (voordien 30m2)

• panters, poema's en luipaarden moeten een buitenverblijf van min. 60m2 krijgen (voordien 30m2).

Dierenrechtenorganisatie GAIA ijvert voor een wettelijk verbod op circussen met wilde dieren, zoals in Oostenrijk en Groot-Brittannië reeds het geval is. Vooral buitenlandse circussen die in ons land rondtoeren, leven de wet niet na. GAIA roept steden en gemeenten op sowieso geen standplaats toe te laten aan circussen met wilde dieren en circussen met een kwalijke reputatie. In België laten meer dan 130 steden en gemeenten geen circussen met wilde dieren toe.

2) Supermarktketen Lidl verkoopt vanaf 1 januari geen vlees meer van (chirurgisch) gecastreerde biggen. Daarmee is Lidl, na Colruyt, de tweede supermarktketen die in overleg met GAIA stopt met vlees van gecastreerde biggen te verkopen. Lidl zal varkensvlees van intacte beren verkopen.

  • In tegenstelling tot wat de Belgische federatie van slachthuizen (Febev) laat uitschijnen, zullen er vanaf 1 januari 2012 nog altijd biggen onverdoofd gecastreerd worden. Op grond van de Verklaring van Brussel (geen wet, maar een vrijblijvende overeenkomst tussen verschillende partijen), komt het er in het beste geval op neer dat vanaf 1 januari 2012 biggen gewoon een pijnstiller zullen krijgen.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch:"Alsof je vooraf enkel een aspirientje zou krijgen als je bij de tandarts een tand laat trekken."

Afgelopen jaar plaatste GAIA de problematiek van onverdoofde biggencastratie massaal onder de aandacht met haar "Laat Ze Hangen Campagne". Meer dan 10 000 mannen gingen die dag zonder onderbroek de deur uit. GAIA wil een verbod op de pijnlijke onverdoofde castratie van biggen. Sinds 2009 is er een volledig pijnloos alternatief beschikbaar. Het vaccin Improvac voorkomt berengeur, is voordelig voor de varkenshouder en is bovendien milieuvriendelijk. Een andere optie is de beren helemaal niet castreren (intacte beren).

3) Het Europees verbod op klassieke batterijkooien voor leghennen treedt in werking. Zogenaamde verrijkte kooien, die iets groter zijn dan de conventionele batterijkooien, zijn wel nog toegestaan. Volgens de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn zullen meer dan 1 op 4 (28%) leghennenhouders tegen 1 januari 2012 nog steeds niet zijn omgeschakeld, hoewel de leghennensector 12 jaar de tijd kreeg om aan de wet te voldoen. Welke maatregelen de Europese Commissie zal nemen tegen lidstaten die niet in regel zijn, is nog niet duidelijk. GAIA vindt dat er hard opgetreden mag worden, de sector kreeg ruim de tijd om zich aan te passen. Bovendien wil de dierenrechtenorganisatie ook een wettelijk verbod op zogenaamde verrijkte kooien, aangezien deze het welzijn van de leghennen onvoldoende verbeteren.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.