GAIA-actie tegen wrede dierproeven voor productie botox

GAIA-actie tegen wrede dierproeven voor productie botox

GAIA informeert
17 juli 2012

Vanmorgen dropte een dertigtal actievoerders van GAIA onder ruime persbelangstelling enkele duizenden nepmuizen en injectiespuiten voor de ingang van de Belgische hoofdzetel van Ipsen in Merelbeke bij Gent. Multinational Ipsen produceert botox, een middel tegen rimpels, en voert daarvoor wrede proeven uit op honderdduizenden muizen. Een meterslang spandoek werd voor de ingang opgehangen, waarna de actievoerders zich naar met hun infopanelen naar de derde verdieping begaven. Daar vatten ze post voor het kantoor van Ipsen. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch belde vershillende keren aan maar de directie van Ipsen weigerde aanvankelijk een delegatie te ontvangen.

Actievoerders klopten dan maar aan op de deur en de ramen. Het bedrijf deed beroep op de politie, waarna Michel Vandenbosch de politie vroeg te bemiddelen. "We gaan hier niet weg vooraleer Ipsen ons een onderhoud toestaat," maakte de GAIA-voorzitter de politie duidelijk. Een vertegenwoordiger van Ipsen kwam even naar buiten om perscommuniqués aan de aanwezige journalisten uit te delen. Prompt organiseerden de actievoerders een sit-in en uitten ze luid hun ongenoegen met het scanderen van de slogan: "Ipsen, stop muizenleed". Lang duurde het niet vooraleer de directie aan de politie meedeelde dat ze een gesprek wilden aangaan met Michel Vandenbosch.

"Ik heb de general manager van Ipsen België een duidelijke deadline gevraagd", licht Vandenbosch toe. "Wij willen dat Ipsen ons binnen de maand een einddatum geeft waarop ze stoppen met muizen te vergiftigen, zoniet komen we terug." Een concurrent van Ipsen, Allergan, waar GAIA ook al actie voerde, past sinds vorig jaar een alternatief toe waarmee dat bedrijf al 95 % van de muizen vervangt, die ze vroeger gebruikten. Dat bedrijf test de veiligheid van het product op menselijke zenuwcellen. "Als Allergan dat kan, is er geen enkele goede reden waarom Ipsen dat ook niet doet," gaat Michel Vandenbosch verder. Per lot wordt botox op 100 muizen getest. De dieren krijgen het gif in de buik geïnjecteerd. Daardoor raken ze verlamd en worden ze blind. Na drie à vier dagen stikken ze. Bij dat soort testen wordt de hoeveelheid product nagegaan die de helft van het aantal gebruikte muizen doodt. De dieren die het overleven, worden vergast of hun nek wordt gebroken, zonder de minste verdoving. Een soortgelijke actie werd vandaag in twaalf andere Europese landen gevoerd. Botox wordt jaarlijks op 600.000 muizen getest. Die sterven een pijnlijke dood.

Meer nieuwsberichten over:

Teken onze petitie tegen dierproeven voor schoonmaakproducten!

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.