'Feestelijke' tv-spot om geen foie gras meer te eten

'Feestelijke' tv-spot om geen foie gras meer te eten

GAIA-actie
11 december 2015

Vanaf vanavond toont GAIA elf dagen lang een kerst-spot op Eén en VTM tegen het dwangvoederen van eenden voor de productie van foie gras. Het publiek krijgt beelden te zien van dierenleed uit de dwangvoederloods. De spot roept aanvankelijk de sfeer op van een gezellig kerstdiner, maar laat een wrange nasmaak na. Zo wil GAIA druk uitoefenen op de consument om geen foie gras meer te eten.

Foie gras wordt verkregen door de wrede techniek van het dwangvoederen van eenden. Daarbij krijgen de vogels onder dwang maïspap gevoederd, die hen twee keer per dag via een pneumatische pomp wordt toegediend. Dat leidt tot een zeer gebrekkig welzijn en een hoog sterftecijfer bij de vogels in kwestie. België is een van de vijf Europese landen waar foie gras wordt geproduceerd. Elk jaar worden hier tienduizenden eenden gedwangvoederd. In Frankrijk, de grootste producent van foie gras ter wereld, wordt dwangvoedering toegepast op bijna 40 miljoen zwemvogels, vooral eenden maar ook ganzen.

Onlangs nog publiceerde de prestigieuze Cambridge University in Groot-Brittannië een wetenschappelijk rapport over de nefaste effecten van dwangvoedering op het eendenwelzijn, op vraag van GAIA. Het onderzoek werd geleid door professor Donald Broom, één van de meest gerenommeerde wetenschappers ter wereld op het gebied van dierenwelzijn. Uit het rapport blijkt dat met de huidige methodes voor de productie van foie gras slechts wordt voldaan aan drie van twaalf criteria en geen enkele van de welzijnsbeginselen zoals beschreven in het Europese Welfare Quality®-project – bedoeld om welzijn van dieren te beoordelen die gekweekt worden voor consumptie. Conclusie? Als men zo nodig foie gras wil blijven produceren, dan moet het wat GAIA betreft zonder dwangvoedering gebeuren.

Verbod op dwangvoedering

GAIA herhaalt dan ook zijn eis om het dwangvoederen van eenden in België te verbieden, en zet de consumenten ertoe aan niet langer foie gras te eten die het resultaat is van dwangvoedering, ook niet als het hen wordt aangeboden. Zelfs één keer per jaar, tijdens de feestdagen, is al veel te veel. Want zelfs één keer per jaar is voldoende om de wrede praktijk van het dwangvoederen in stand te houden. Deze campagne van GAIA richt zich dan ook specifiek tot de mensen die occasioneel foie gras eten, en dan nog meestal als het hen wordt aangeboden.

GAIA maakt van de gelegenheid ook gebruik om de mensen er opnieuw aan te herinneren dat er een diervriendelijk alternatief bestaat voor foie gras: de Faux Gras® de GAIA. Het product is verkrijgbaar in alle supermarktketens in België, behalve bij Aldi en Albert Heijn.

Meer info:

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.