“Elektrische halsband enkel als laatste redmiddel”

“Elektrische halsband enkel als laatste redmiddel”

GAIA informeert
29 april 2015

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil dat de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn het advies uit 2010 over elektrische halsbanden voor honden herbekijkt. Dat antwoordde hij vanmorgen in de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening, Energie en Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement op een vraag van Vlaams parlementslid Sabine Vermeulen (N-VA) over het ondoordachte of oneigenlijke gebruik van stroomhalsbanden bij honden.

GAIA pleit ervoor dat elektrische halsbanden voor honden van particulieren voortaan uitsluitend nog worden verkocht op voorschrift van een dierenarts of van een hondengedragsdeskundige. “Een elektrische halsband mag enkel dienen als laatste redmiddel”, vindt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Met andere woorden: alleen voor honden die levensbedreigende situaties zouden kunnen veroorzaken, en alleen als er geen enkele andere oplossing bestaat voor het probleem.” GAIA is van oordeel dat een elektrische halsband in laatste instantie nog altijd de voorkeur geniet boven het laten inslapen van een hond met vérgaande gedragsproblemen.

Voor alle duidelijkheid: GAIA is voorstander van een verbod op elektrische halsbanden. Michel Vandenbosch: "We hebben dat standpunt in 2010 ook verdedigd in de Raad voor Dierenwelzijn, maar we waren daar jammer genoeg in de minderheid. Vandaar dat een elektrische halsband nu helaas legaal is in ons land, maar dat neemt niet weg dat we ons standpunt blijven verdedigen."

(Foto: mahalie stackpole/Flickr)

  • pdf

    Advies van de Raad voor Dierenwelzijn (2010) betreffende elektrische halsbanden

    Download pdf
Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.