Eerste retailer in België trekt kaart konijnenwelzijn

Eerste retailer in België trekt kaart konijnenwelzijn

GAIA informeert
29 september 2012

Supermarktketen Lidl verkoopt als eerste retailer in België enkel nog konijnenvlees afkomstig van konijnen uit diervriendelijke parksystemen. "In 2011 maakten wij de overstap naar welzijnskooien. Lidl zet nu de volgende stap en voert vanaf nu als enige supermarkt enkel nog konijnenvlees afkomstig van parkkonijnen", klinkt het. Dierenwelzijnsorganisatie GAIA juicht de beslissing toe.

Parksystemen zijn het diervriendelijke alternatief voor kooien en sluiten beter aan bij het natuurlijk gedrag van de dieren. Zo is de beschikbare oppervlakte in het parksysteem aanzienlijk groter dan de marktstandaard. De parken zijn bovendien uitgerust met schuilhoekjes en hoogteplatforms en de dieren beschikken over hout, stro, hooi en ander knaagmateriaal. De draadgazen bodems zijn vervangen door diervriendelijke comfortmatjes.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch reageert opgetogen op de beslissing van Lidl. "Door uitsluitend konijnenvlees van parksystemen te verkopen geeft Lidl opnieuw aan dat dierenwelzijn belangrijk is en dat verdient een pluim."

Op vlak van dierenwelzijn loopt Lidl voor op de Belgische markt en op Europese wetgeving. Het is niet de eerste keer dat Lidl een diervriendelijke knoop doorhakt. Een overzicht. Zo kreeg Lidl eerder dit jaar nog een Gouden Poot-award van dierenrechtenorganisatie GAIA voor het helpen lanceren van Faux Gras, het diervriendelijke alternatief voor Foie Gras. De supermarktketen besloot in 2011 alle paardenvlees uit de rekken te halen zolang er geen garanties zijn op de traceerbaarheid en de verantwoorde afkomst van het vlees. Sinds 2012 verkoopt Lidl ook als enige in de Belgische markt geen vlees meer van gecastreerde varkens. "Met onze inspanningen tonen wij aan dat duurzaam niet duur hoeft te zijn en dat discount en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan", vertelt woordvoerder Pieterjan Rynwalt.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.