Dwangvoedering opnieuw op agenda Europees Parlement

Dwangvoedering opnieuw op agenda Europees Parlement

GAIA-actie
08 november 2016

Op dinsdag 8 november organiseerde GAIA een evenement in het Europees Parlement rond het dwangvoederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras. GAIA heeft kunnen pleiten voor een wijziging van de wetgeving over het dwangvoederen van eenden en ganzen. Met negen leden van het Europees Parlement rond de tafel en nog veel andere geïnteresseerden was het evenement een groot succes.

Ook professor Dierenwelzijn Donald M. Broom (Universiteit van Cambridge, Groot-Brittannië) was aanwezig, om zijn laatste wetenschappelijke rapport voor te stellen: ‘Het welzijn van eenden bij de productie van foie gras’. Dat rapport werd gerealiseerd op vraag van GAIA. GAIA wees er meer bepaald op dat de huidige Europese wetgeving een contradictie bevat. Daardoor hebben de producenten geen andere mogelijkheid dan zwemvogels te dwangvoederen om hun product te kunnen verkopen onder het label foie gras. De levers moeten immers minimaal 300 gram wegen, in het geval van eenden, en 400 gram voor ganzen. Dat gewicht kan enkel bereikt worden door middel van dwangvoedering, maar die praktijk druist in tegen de Europese richtlijn 58/98/EG. Die eist dat geen enkel dier gevoederd mag worden op een manier die onnodig dierenleed met zich meebrengt.

Niet alle producenten van foie gras maken gebruik van dwangvoedering. Sommigen kiezen ervoor gebruik te maken van de natuurlijke aanleg van de vogels om vet op te stapelen voor de migratie. Daardoor beginnen ze spontaan grotere hoeveelheden te eten. Maar deze natuurlijke hypertrofie volstaat niet om levers te produceren die het minimale gewicht bereiken dat is vastgelegd in de Europese verordening (EG) nr. 543/2008, en dat nodig is om van foie gras te kunnen spreken. Het afschaffen van het minimumgewicht voor de levers lost het probleem van deze oneerlijke concurrentie op voor die producenten die ervoor kiezen hun dieren niet te dwangvoederen voor de productie van foie gras. Bovendien zal het afschaffen van dat minimumgewicht het dierenwelzijn ten goede komen, aangezien de vogels dan niet meer moeten worden gedwangvoederd.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.