Dwangvoedering op agenda Europees Parlement

Dwangvoedering op agenda Europees Parlement

GAIA-actie
13 mei 2016

Afgelopen donderdag, 12 mei, stond het dwangvoederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras op de agenda van de intergroep voor Dierenwelzijn in het Europees Parlement in Straatsburg. In aanwezigheid van enkele Europarlementariërs hebben GAIA en de Fondation Brigitte Bardot kunnen pleiten voor een verbod op het dwangvoederen van eenden en ganzen.

Ook professor Dierenwelzijn Donald M. Broom (Universiteit van Cambridge, Groot-Brittannië) was afgelopen donderdag aanwezig in Straatsburg, om er zijn laatste wetenschappelijk rapport voor te stellen: ‘Het welzijn van eenden bij de productie van foie gras’. Dat rapport werd gerealiseerd op vraag van GAIA. GAIA wees er donderdag meer bepaald op dat de huidige Europese wetgeving een contradictie bevat. Daardoor hebben de producenten geen andere mogelijkheid dan zwemvogels te dwangvoederen om hun product te kunnen verkopen onder het label foie gras. De levers moeten immers minimaal 300 gram wegen, in het geval van eenden, en 400 gram voor ganzen. Dat gewicht kan enkel bereikt worden door middel van dwangvoedering, maar die praktijk druist in tegen de Europese richtlijn 58/98/EG. Die eist dat geen enkel dier gevoederd mag worden op een manier die onnodig dierenleed met zich meebrengt.

Niet alle producenten van foie gras maken gebruik van dwangvoedering. Sommigen kiezen ervoor gebruik te maken van de natuurlijke aanleg van de vogels om vet op te stapelen voor de migratie. Daardoor beginnen ze spontaan grotere hoeveelheden te eten. Maar deze natuurlijke hypertrofie volstaat niet om levers te produceren die het minimale gewicht bereiken dat is vastgelegd in de Europese verordening (EG) nr. 543/2008, en dat nodig is om van foie gras te kunnen spreken. Het afschaffen van het minimumgewicht voor de levers lost het probleem van deze oneerlijke concurrentie op voor die producenten die ervoor kiezen hun dieren niet te dwangvoederen voor de productie van foie gras. Bovendien zal het afschaffen van dat minimumgewicht het dierenwelzijn ten goede komen, aangezien de vogels dan niet meer moeten worden gedwangvoederd.

Andere punten die aan bod kwamen: de recente enquête uitgevoerd door IFOP (2016) voor de Fondation Brigitte Bardot. Daaruit blijkt dat 70% van de Fransen voorstander zijn van een verbod op dwangvoedering voor de productie van foie gras, wetend dat er alternatieven bestaan. In Vlaanderen is 84% van de bevolking voor een verbod op dwangvoedering. Dat blijkt uit een opiniepeiling van IPSOS (2015), in opdracht van GAIA.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.