Image
Better Chicken Commitment
24 augustus 2021

“Dit is een doorbraak”: GAIA roept de andere grootwarenhuizen in België op om zich zoals Colruyt en Delhaize te engageren pro vleeskippenwelzijn en het ‘European Better Chicken Commitment’ te onderschrijven

“Dit is de doorbraak waar we al zolang op wachten”, reageert GAIA bij monde van directeur Ann De Greef op het nieuws dat de standaardkip, die supermarktketen Colruyt en OKay verkoopt tegen 2026 dient te beantwoorden aan de normen van het European Better Chicken Commitment (EBCC).

Plofkippen

Wie zich verbindt tot het EBCC verkoopt en staat garant voor vlees van een trager groeiend ras van kippen, die onder andere meer leefruimte krijgen. Jaarlijks worden 300 miljoen snel groeiende, zogenaamde plofkippen in grote loodsen intensief vetgemest. Zo’n grootschalig bedrijf houdt tienduizenden vleeskuikens (gemiddeld 50.000 in Vlaanderen, 20 per m2), die in amper 42 dagen hun slachtgewicht van 2,3 kg bereiken en ernstig lijden, onder meer door kreupelheid, pijnlijke letsels aan de voetzolen en aan buikzucht.

Oproep aan de grootwarenhuizen

GAIA maakt deel uit van de alliantie van tientallen dierenorganisaties die bedrijven ertoe aanzetten om het EBCC te onderschrijven en voert daartoe campagne in België. GAIA stelt dan ook met tevredenheid vast dat een belangrijke speler als Colruyt de eerste grootwarenhuisketen is in België, die zijn nek uitsteekt en een dergelijke dierenwelzijnsverbintenis voor een beter kippenleven aangaat. “Ik roep de andere grootwarenhuisketens op om snel het goede voorbeeld van Colruyt te volgen”, besluit Ann De Greef.

Delhaize sluit zich aan bij Colruyt en Okay in het Better Chicken Commitment

GAIA stelt tevreden vast dat ook Delhaize het voorbeeld van Colruyt volgt om voor zijn standaardkip om te schakelen naar de criteria van Better Chicken Commitment. Dat liet Delhaize aan GAIA weten. “Met Colruyt en nu ook een andere belangrijke speler als Delhaize, is de kop er blijkbaar af”, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Nu nog de rest van de grootwarenhuisketens. Op naar de ommekeer voor een betere kwaliteit van leven voor vleeskippen in België.

Natuurlijk hadden we dit liever vroeger dan 2026 zien gebeuren.

Ook restaurantketen Subway verbond er zich al toe om, wereldwijd, de dierenwelzijnsstandaarden van het BCC na te leven. De verandering is dus ingezet. Colruyt, Okay en Delhaize zijn de transitie in ons land gestart: het is nu ook aan andere retailers om zich in te zetten voor meer kippenwelzijn. GAIA blijft druk zetten zodat bedrijven de levensomstandigheden van de dieren verbeteren.

foto: duizenden snelgroeiende vleeskippen in intensieve houderij

GAIA informeert

Gerelateerde nieuwsitems