Dierenwelzijn over 't algemeen redelijk goed nageleefd op veejaarmarkt Sint Lievens-Houtem - op enkele punten bijsturing nodig

Dierenwelzijn over 't algemeen redelijk goed nageleefd op veejaarmarkt Sint Lievens-Houtem - op enkele punten bijsturing nodig

GAIA informeert
13 november 2011

Op de 2-daagse veejaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem van 11 en 12 november, de grootste van Vlaanderen, is het dierenwelzijn over het algemeen redelijk goed gerespecteerd. Dat meldt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. De waarnemers van GAIA en BLID zagen dat het af- en opladen van de runderen en paarden redelijk rustig en vlot is verlopen. Geen mishandelingen die de markt vorig jaar ontsierden. Dat is dan ook de belangrijkste vooruitgang voor de dieren dit jaar: Ongetwijfeld een gevolg van een nieuwe maatregel: bij elke controlerende dierenarts (16 in totaal) stond een politieagent. En het bewijs dat het ook anders kan, zonder geweld! Ook de kwaliteit van de paarden is er opnieuw op vooruitgegaan.

Weliswaar hebben we enkele tekortkomingen vastgesteld, die door de mazen van het controlenet geglipt zijn en voor de editie 2012 bijsturing vereisen. Een uitgemergeld paard dat blijkbaar in de nacht van vrijdag op zaterdag was aangevoerd, had in die toestand niet op de markt mogen staan. Een onderzoek naar de herkomst van dit dier en wat er verder mee moet gebeuren, is zeker aangewezen. In een aantal gevallen werden paarden en pony's met teveel en op een onveilige manier opgeladen, sommige dieren in een voertuig dat niet geschikt is voor paardentransport. In een aantal vrachtwagens werkte de verplichte binnenverlichting niet.

Michel Vandenbosch: "We zijn hoe dan ook tevreden dat de drijvers en handelaars zich behoorlijk gedragen hebben tegenover de dieren. Een groot verschil met vorig jaar. In het verslag dat ik overmaak aan de burgemeester, de politie, en de inspectiediensten van de FOD en het FAVV, zal ik ook aangeven op welke punten er moet bijgestuurd worden. Onze aanwezigheid blijft in ieder geval nodig."

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.