Dierenbeschermingsbeweging reageert op Groenboek Staatshervorming

Dierenbeschermingsbeweging reageert op Groenboek Staatshervorming

GAIA informeert
17 september 2013

Negenenzeventig dierenbelangenorganisaties reageren op de inhoud van het Groenboek Staatshervorming dat vandaag bekend geraakte. Ze zijn niet te spreken over het voorstel om de bevoegdheid Dierenwelzijn onder te brengen bij Landbouw.

Recente politieke beslissingen en regeerakkoorden hebben ervoor gezorgd dat de bevoegdheid Dierenwelzijn na de verkiezingen in 2014 onder de afzonderlijke gewesten zal vallen.

Sinds Dierenwelzijn niet meer onder het ministerie van Landbouw valt (sinds1999), is de situatie van de dieren positief geëvolueerd. Voor die tijd was het quasi onmogelijk om argumenten ten voordele van de dieren te laten gelden, aangezien de landbouw- en andere economische belangen systematisch voorop werden gesteld op de welzijnsbelangen van de dieren. De 79 dierenwelzijnsorganisaties organisaties willen dan ook kost wat kost voorkomen dat de dieren opnieuw telkens weer het onderspit moeten delven. De laatste jaren was het debat verre van evident, maar we konden in een open, constructieve sfeer betekenisvolle resultaten bereiken. Doordat het dierenwelzijn de bevoegdheid van de minister van Volksgezondheid is geworden, is de vooruitgang op vlak van dierenwelzijn na 1999 aanzienlijk geweest. Dat zou met een minister van Landbouw onmogelijk geweest zijn.

Vier redenen waarom Dierenwelzijn niet bij Landbouw hoort:

  1. Op het niveau van de Europese Commissie behoort Dierenwelzijn toe aan de Commissaris voor Volksgezondheid en Consumentenbescherming. Het is dus logisch om ook op regionaal niveau de bevoegdheid onder te brengen bij Volksgezondheid/Welzijn.

  2. Bij de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin heeft dierenwelzijn de mogelijkheid als volwaardige bevoegdheid gezien te worden, gelinkt aan duurzame ontwikkeling: dat is een moderne visie op dierenwelzijn, geïntegreerd in duurzame ontwikkelingsdenken, voedingsethiek, levenskwaliteit...

  3. Dierenwelzijn onderbrengen bij het departement Welzijn tilt het onderwerp naar een hoger niveau in lijn met het maatschappelijk belang dat vandaag aan dierenwelzijn wordt gegeven. De bevoegdheid dierenwelzijn is overigens meer dan alleen het welzijn van 'nutsdieren'. De bevoegdheid opsplitsen onder twee ministers waarvan sprake in het Groenboek, is helemaal niet meer werkbaar.

  4. Liefst 79 dierenwelzijnsorganisaties willen dat de bevoegdheid dierenwelzijn niet opnieuw terechtkomt bij de minister van Landbouw:

A.D.A. A.P.A. Adma VZW AEP Allemaal Poezen Alliance Essenienne Amichats & Co Amis des Animaux - Feluy Amis des Chevaux du Marais Animal Sans Toit Animal Trust Animaux en Péril Animaux Sans Frontières Anti Dierproeven Coalitie Antwerpse Keten voor Dierenbescherming Arche (L') Arche de Noé (L') Bello Blauw Kruis Brugge Blauw Kruis van de Kust BLID (Belgische Landelijke Inspectiedienst voor dierenwelzijn) vzw CAD Cat-Sitter Club Chaîne Bleue Mondiale Chats Sans Famille Crinières Argentées De Blauwe Wereldketen Den Dierenvriend Dierenasiel De Grensstreek VZW Dierenasiel de Leiestreek Dierenasiel Genk VZW Dierenasiel Sint Truiden Dierenbescherming "Vlaamse Ardennen" Dierenbescherming Ieper Dierenbescherming Meetjesland Dierenbescherming Vl. Ardennen Dierengeluk Dierenrecht Dierenvrienden Knokke Dierenwelzijn Antwerpen F.S.P.C.A. Fanal (Le) Farm Sanctuary Felix Project GAIA Help Animals Het knabbelthuisje (asiel voor konijnen&knaagdieren) Horse Spirit Rescue Kon. Mij voor Dierenbescherming L'oassis des ânes Les Petits Vieux Love Animals LRBPO Milieu en Dierenvriend Natuurhulpcentrum VZW Natuurvereniging Socio Opale - refuge des Collines Opvangcentrum voor Vogels & Wilde Dieren Politie Dierenbescherming Registre Intern. Identif. Pop. Féline S.A.P.A.D S.P.A. De Comines S.P.A. La Louvière S.V.P.A. Sans Collier Sans Famille SOS Paard Equine Rescue Center SPA Comines SPA Verviers SRPA Charleroi t Poezennestje VZW Adma t Zootje T.O.H.L. Tiense Dierenbescherming VZW UBAEAV Vlaamse Ver. Voor Dierenbesch. vzw Greyhounds in Nood Belgium W.A.H.F. Wase Dierenbescherming VZW Zottegemse Poezenvrienden

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.