Compromisvoorstel koninklijk verduidelijker is ramp voor dierenwelzijn

Compromisvoorstel koninklijk verduidelijker is ramp voor dierenwelzijn

GAIA informeert
18 oktober 2010

GAIA is niet te spreken over het voorstel in de compromistekst van koninklijk verduidelijker Bart De Wever om de federale bevoegdheid dierenwelzijn over te hevelen naar de Gewesten en onder te brengen bij landbouw. GAIA roept alle politieke partijen op om dit voorstel niet te aanvaarden. "Niet alleen is het een slecht idee om van het dierenwelzijn een gewestelijke bevoegdheid te maken, erger, als dierenwelzijn weer bij landbouw wordt ondergebracht, belanden we gegarandeerd terug in de politieke middeleeuwen van voor 1999 toen dierenwelzijn systematisch verpletterd werd onder het gewicht van de economische (landbouw)belangen", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch zeer misnoegd. "Voor al wie opkomt voor het dierenwelzijn is dit onaanvaardbaar!" GAIA vraagt met aandrang aan Bart De Wever om dit punt te herzien.

GAIA merkt op dat Bart De Wever als informateur de landbouwsector heeft ontvangen (maar geen enkele vertegenwoordiger van de dierenbeweging), en vraagt zich af of dit voorstel van Bart De Wever geen maneuver is om aan de landbouwsector opnieuw alle macht over het dierenwelzijn te geven. Michel Vandenbosch: "Dit voorstel is rampzalig voor het dierenwelzijn."

Sinds 1999 is dierenwelzijn de bevoegdheid van de federale minister voor volksgezondheid. Daardoor werd het dierenwelzijn eindelijk verlost van de wurgende greep van de landbouw- en andere economische belangen. Precies omdat het dierenwelzijnsbeleid onttrokken was aan de minister van landbouw én de minister van volksgezondheid niet langer gebonden was aan voornamelijk de landbouwsector, kon er vooruitgang geboekt worden in meerdere dossiers.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.